SEOSKA BIBLIOTEKA U SELU GLAVINCI POSTALA MESTO OKUPLJANJA I SREDIŠTE KULTURNOG ŽIVOTA

0

Ogranak Narodne biblioteke u Jagodini u Glavincima je i ove godine zabeležio brojne aktivnosti, kako u okviru svoje osnovne delatnosti, tako i u smislu šireg društvenog angažovanja, prepoznavši tako novu ulogu biblioteke u 21. veku. Seoska biblioteka dobro radi i kako kažu zaposleni u jagodinskoj biblioteci čiji je ona ogranak, postaje središte kulturnog života.

GLAVINCI„Prateći potrebe korisnika, Biblioteka je tokom 2016. godine povećala književni fond, a kao rezultat toga nastavljen je kontinuiran rast broja korisnika. Najviše se čitaju dela za decu i mlade, a raduje i stalni porast interesovanja za literaturu iz oblasti poljoprivrede jer je upravo poljoprivreda primarna delatnost meštana sela Glavinci. Pored toga što češće dolaze i pozajmljuju knjige, novine i časopise, stanovnici sela Glavinci sve više vremena provode u samoj biblioteci koristeći neku od usluga koje ona nudi. Zabeležen je veliki porast broja korišćenja usluga interneta i to od strane pripadnika svih generacija. Biblioteka je postala i omiljeno okupljalište meštana i inicijator i domaćin mnogobrojnih kulturnih i obrazovnih dešavanja“ navodi u saopštenju Milun Vasić iz Odeljenja za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja jagodinske biblioteke.

U biblioteci se pored čitanja i druženja, na nedeljnom nivou organizuju zabavne i edukativne igre za najmlađe, različite vrste kreativnih radionica za one starije, kao i, naročito atraktivno, sakupljanje dečjih likovnih radova i njihovo redovno izlaganje na panou u biblioteci. Mnoge od ovih aktivnosti rezultat su inicijative samih korisnika biblioteke ili su prepoznate kao njihova želja od strane bibliotekara.

„Rezultat saradnje sa lokalnom zajednicom je uređivanje prostorija Udruženja žena, popularna “Etno prostorija”, koja se redovno GLAVINCI 1obogaćuje nesebičnim donacijama mestana sela Glavinci. Vodi se računa i o spoljašnjem izgledu zgrade u kojoj je smeštena biblioteka, ali i njene okoline. Njihovo ulepšavanje i oplemenjivanje je rezultat zajedničkog truda i zalaganja bibliotekara, meštana i mesne zajednice. Žene iz udruženja su na proleće posadile cvece ispred biblioteke i oko spomenika palim borcima, a Mesna zajednica je sredila fasadu biblioteke, kao i trg ispred nje. U tom oplemenjenom prostoru su na kraju školske godine učiteljice sa decom održale centralnu seosku priredbu što svedoči ne samo o dobroj saradnji izmedju škole i biblioteke, već i o jačim i prisnijim odnosima između dve ustanove sa sličnom društvenom misijom. Naročito raduje što je ideja da se centralna proslava održi ispred biblioteke bila izričita želja dece koji su stalni korisnici i posetioci naše biblioteke“ navodi Jasna Milošević.

Kao i ranijih godina, i ove godine je organizovana i proslavljena dečija slava biblioteke Sv. Stevan (15. avgusta). Učestvovao je veliki broj dece, ali i ostalih meštana. Članice Udruženja žena su spremale slavsko žito i hranu za posluženje, dok je slavski kolač bio dar pekare Bobana Milojevića iz Glavinaca. Okupljanje je bilo u biblioteci, nakon čega je usledio zajednički odlazak u crkvu gde su deca sekla kolač i gde je održana liturgija. Posle toga je održana priredba ispred biblioteke u čast svih gostiju. Deca iz škole i njihove učiteljice su povodom dečije slave napravili i poklonili biblioteci simbol Jagodine, ćurana, koji je odmah dobio svoje počasno mesto među knjigama.

Tokom druge polovine 20. veka, zahvaljujući promišljenoj kulturnoj politici, razvijena je široka mreža seoskih biblioteke koje su bile uistinu kulturna žarišta u seoskim sredinama. Iz biblioteke u Glavincima poručuju da je ovo samo početak ponovnog definisanja seoske biblioteke kao središta kulturnog života u ovom pitomom jagodinskom selu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime