Savet za štampu: List Informer ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce

1
Savet za štampu upozorava da je objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu, list Informer prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i – suprotno načelu odgovornosti medija – ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce.
„Pozivamo redakciju Informera da u svom radu počne da poštuje profesionalne standarde, ljudska prava ljudi o kojuma izveštavaju i da se, pre svega, vodi javnim interesom.
Sve to izostalo je u ovom slučaju, dodatno degradiralo medijsku scenu i ugled medija u Srbiji“ navodi u saopštenju Upravni odbor Saveta za štampu.
U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici: Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svedočimo u javnom prostoru, navode iz feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ reagujući na intervju koji je Informer objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem. Zbog ovog intervjua danas je organizovan protest ispred redakcije Informera u Beogradu. 

Prethodni tekstNoć istraživača pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke“
Sledeći tekstZašto je stan na dan najtraženija opcija za boravak u Beogradu?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime