Naslovna Društvo SAOPŠTENJE Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom „Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim...

SAOPŠTENJE Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom „Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv COVID-19 u Srbiji“

0

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu oglasio se povodom „Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv COVID-19 u Srbiji“.

Grupa od oko 50 doktora, uključujući i dva profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, potpisala je peticiju nazvanu „Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu“, u kojoj se iznosi niz problematičnih stavova, uključujući i da su „statistike bolesnih od korona virusa naštimane da pokazuju veće brojeve“, ali i da je „veća šteta od koristi od ove vakcinacije, jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimentalnih vakcina“, kao i da je „smrtnost od kovida slična smrtnosti od gripa“. Tim povodom oglasio se Medicinski fakultet saopštenjem koje prenosimo u celosti:

„Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu se uvek zalagao za sveobuhvatnu primenu vakcinacije kao civilizacijskog dostignuća u medicini, a kada se radi o aktuelnoj pandemiji COVID-19, brojni nastavnici i saradnici Fakulteta su uzeli učešća kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primeni, uz snažnu podršku Fakulteta.

U tom smislu smo bili izuzetno neprijatno iznenađeni kada smo dobili informaciju o postojanju Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv COVID-19 u Srbiji, koja sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stučnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u celini.

Posebno je nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beograda, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje. Iako je više puta jasno izražen stav nastavnika i saradnika Fakulteta o pitanjima na koje se odnosi ova peticija, na inicijativu obe katedre i instituta, u daljem tekstu navodimo zajedničko saopštenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta, koje jasno izražavaju navedene stavove.

Za Kolegijum Dekana
Prof dr Nebojša M. Lalić
Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Zajedničko saopštenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradupovodom Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinamaprotiv COVID-19 u Srbiji

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, članovi Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu apsolutno ne podržavaju stavove iznete u peticiji „Stop diskriminaciji i prinudi oko Kovid 19 vakcinacije za decu“.

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju vakcinaciju protiv COVID-19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to jedini način za efikasno i dugoročno rešavanje pandemije. Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbedne i korist od njihove primene daleko premašuje bilo koji mogući rizik.

Peticiju je pokrenula grupa lekara, od kojih su neki profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu, uključujući i jednog redovnog profesora na predmetu Mikrobiologija. U tekstu peticije iznet je niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji. Sa potpunim ubeđenjem i čiste savesti, mi tvrdimo da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na “lažno predstavljanje medicinskih istina” i “širenje pseudonauke”. Tekst ove peticije je pravi primer i jednog i drugog.

Kao nastavnici i saradnici najvećeg medicinskog fakulteta u zemlji treba da se zapitamo kako i zašto se bilo ko sa medicinskim obrazovanjem odluči da podrži ovakvu inicijativu, ali nam je takođe dužnost da kažemo da ovakav pseudonaučni i pseudokritični pristup značaju, dijagnostici i prevenciji oboljenja COVID-19 nanosi stvarnu i ozbiljnu štetu zdravlju svih nas.

Članovi Katedre za mikrobiologiju (24 od 25 članova):

Prof. dr Tanja Jovanović, prodekan za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu
Prof. dr Dragana Vuković, upravnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju
Prof. dr Nataša Opavski, šef Katedre za mikrobiologiju
Prof. dr Branislava Savić
Prof. dr Sanja Mitrović
Prof. dr Lazar Ranin
Prof. dr Maja Ćupić
Prof. dr Aleksandar Džamić
Prof. dr Slobodanka Đukić
Prof. dr Ivana Dakić
Prof. dr Maja Stanojević
Prof. dr Aleksandra Knežević
Prof. dr Ivana Ćirković
Prof. dr Ivana Lazarević
Prof. dr Ivana Čolović Čalovski
Prof. dr Vera Mijač
Doc. dr Ana Banko
Doc. dr Ina Gajić
Doc. dr Irena Aranđelović
Doc. dr Eleonora Dubljanin
Asist. sa doktoratom dr Danijela Miljanović
Asist. dr Stefan Mijatović
Asist. dr Dušan Kekić
Asist. dr Marko Janković

Članovi Katedre za imunologiju (9 od 9 članova):

Prof. emer Marija Mostarica Stojković
Prof. dr Vladimir Trajković, šef Katedre za imunologiju
Prof. dr Dušan Popadić
Prof. dr Vera Pravica
Prof. dr Miloš Marković
Doc. dr Emina Milošević
Doc. dr Vladimir Perović
Asist. sa doktoratom dr Irena Vuković
Asist. dr Marina Stamenković

Beograd, 17.8.2021. godine“.

 

Prethodni tekstUG „Pridruži se“ pokreće kampanju protiv „nelegalnog kamenoloma na Babi“
Sledeći tekstUG „Pridruži se“ održaće niz javnih skupova u paraćinskim selima

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime