Sremuš (Allium ursinum) samonikla je biljka bogata vitaminom C i mineralima koji mogu pročistiti organizam od toksina. Smatra se da ova biljka smiruje urinarne infekcije, nadutost u stomaku i gasove, pospešuje varenje, veruje se da može ublažiti bolove u zglobovima koji su posledica artritisa. Šampinjoni su puni proteina što pogoduje kreiranju mišićne mase i čini ove gljive izuzetno zdravom hranom. Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući brojnim nutritivnim sastojcima, šampinjoni podižu imunitet, proizvode bela krvna zrnca i štite od karcinoma.
Evo jednog recepta za ukusan i zdrav obrok.
Sastojci:
- desetak velikih šampinjona
- 4-5 listova sremuša
- 80g pileće salame
- 2-3 kašike pavlake
Postupak:
- Šampinjone oprati i odvojiti od drški, a sremuš iseckati na sitno.
- Takođe iseckati i pileću salamu kao i drške od šampinjona.
- Vatrostalni sud namažite uljem. U sud stavite sve isečene sastojke, posolite i pobiberite te pomešajte sa pavlakom.
- Poredjajte šampinjone pa ih nakon toga napunite kašikom.
- Pecite oko 20-tak minuta na 200C.
- Prijatno i uživajte!
Ukoliko želite da naručite KETO jelovnik ili se upoznate sa pravilima KETO ishrane to možete uraditi na ketosrbija.rs
Foto ketosrbija.rs