Održana promocija knjige Žarka Lauševića „Padre, idiote!“

0

Nova knjiga Žarka Lauševića Padre, idiote! u izdanju beogradske Hipatie, je pred čitaocima. U prepunoj dvorani SKCa održana je promocija knjige  na kojoj su govorili Svetlana Bojković, Muharem Bazdulj, Petar Božović, Nebojša Dugalić i Radmila Stanković. Moderator je bio Irfan Mensur.

Popularni glumac nastavlja svoje dnevničke beleške koje počinju u trenutku kada izlazi iz zatvora u kome je proveo četiri godine i sedam meseci.

Ponovo na slobodi  i novi život u Beogradu. Sa suprugom Anitom, kojoj je knjiga posvećena, sa decom, porodicom… „Ti prvi dani, nedelje van zatvorskih zidina, spuških, zabeleskih, ili onih najsumornijih, u Centralnom zatvoru, mogli bi da stanu u jedan jedini Arsenov stih –  Kao poslije bolesti, opet učim jesti, hodati“ – zapisuje Laušević.

Pored najbližih,  porodice,  zvaničnika i službenih lica,  ovom knjigom defiluju i drugi junaci, prijatelji i kolege. Pre svih, njegova draga prijateljica, glumica Cvijeta Mesić u čijoj kući nalazi prvo utočište po izlasku iz zatvora i dolasku u Beograd. Tu je i pouzdani Dragan Gaga Nikolić, kome ispisuje  odu o prijateljstvu, koji mu je bio „čuvar, terapeut, brat, učitelj, otac.“  Dirljiv je lik  Ljube Dapčevića, zabavno je kada se sastaje sa Batom Živojinovićem, zanimljiv je njegov dijalog sa Željkom Ražnatovićem Arkanom…

Među junacima  ove Lauševićeve ispovedne proze su i Vuk i Danica Drašković, Veselin Bošković,  Milena Dravić, Zdravko Šotra, vladika Filaret, Siniša Kovačević, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Davorin Popović, Zdravko Čolić, Mirza Delibašić, Dragan Malešević Tapi, đakon Nenad Ilić, Sergej Trifunović , Željko Džek Dimić, Vlada Jevtović, Vesna Trivalić, Voja Brajović…

Na  235 stranica, pisac Žarko Laušević  osvaja čitaoce pre svega emocijama i humorom. I svojim  precizno nijansiranim, a opet tako lapidarnim  opaskama o svetu koji se „mnogo promenio od kada sam iz njega izašao.“

Kao i prethodne Lauševićeve  knjige, i ova predstavlja ne samo zanimljivo štivo, već i validan izvor istorijskih podataka.  On  i ovde nastavlja sa bespoštednim preispitivanjem svog  učešća u tragediji  čiji je akter bio u noći 31. jula 1993. godine  u podgoričkom kafiću.

Knjiga  Padre, idote!, je četvrta u serijalu ovog autora sa zajedničkim podnaslovom Dnevnik jedne robije.  Prva je Godina prođe, dan nikad (2011), zatim Druga knjiga (2013) i Sve prođe, pa i doživotna (2018). Sve one su doživele ogromne tiraže, i danas se sve prodaju u izdanje Hipatie.

Veliko je interesovanje medija za promociju koju su podržale i mnogobrojne Žarkove kolege i prijatelji: Caci Mihailović, Zdravko Šotra, Vesna Čipčić, Cvijeta Mesić, Vuk Drašković, Aljoša Vučković, Goran Šušljik, Danica Maksimović, Branislav Lečić, Branka Petrić, Peđa Bjelac, Ivan Zarić, Konstantin Kostjukov, Vladan Dujić, Anja Alač, Pijanista, i mnogi drugi.

Pred čitaocima će se naći izuzetno zanimljiva, provokativna i dokumentarno uverljiva ispovest koja se čita u dahu, poput svih prethodnih knjiga ovog autora. Knjiga Padre, idiote! je od 27.maja u prodaji u svim objektima Moj kiosk i bolje snadbevenim knjižarama.

 Foto Ivan Live production

Prethodni tekstJagodinski vatrogasci spasili psa koji se zaglavio u urušenoj zgradi
Sledeći tekstPočeo upis u Srednju medicinsku i IT gimnaziju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime