SAMOHRANA BAKA MOLI ZA POMOĆ U ŠKOLOVANJU UNUKE KOJA JE VRHUNSKI TALENAT

2

Na mejl Infocentrale danas je stiglo pismo samohrane bake Zorke Čeliković koja moli javnost za pomoć u školovanju najmlađe unuke Jelene Nikolić koja je u konkurenciji 800 prijavljenih, uspela da upiše master studije u Kelnu u Nemačkoj “Hochschule fur musik und tanz, Cologne“, u klasi profesora Massima Parisa. Ovaj prestižni fakultet prima samo četiri studenta viole, a Jelena je među njima.

baka„Obraća vam se jedna samohrana baka sa troje unučadi. Naime, kada mi se ćerka razvela, ostala je bez posla kao tehnološki višak, a sva deca su ostala kod mene. Nikog od tog trenutka nije zanimalo šta će biti sa tom decom, kako će preživeti, a ja nisam mogla dići ruke. Školovala sam ih od osnovne škole do fakulteta od jedne plate, bila sam prosvetni radnik. Bili su najbolji đaci i u osnovnoj, i u srednjoj i na fakultetu. Najstariji unuk je završio za učitelja pre tri godine, ali nema posla, jedna unuka je na trećoj godini za vaspitačicu, a najmlađa unuka Jelena Nikolć, zbog koje vam se i obraćam, odabrana je sa osam godina kao najbolji muzički talenat i završila školu za muzičke taletne u Ćupriji sa odličnim uspehom, a zatim u Kragujevcu završila FILUM (na usmerenju muzička akademija) sa prosekom 9,58. Moja duša zna koliko sam ja trpela. Kad su krenuli na fakultet, ja sam otišla u penziju i izdržavala ih svo troje samo od moje penzije od 30 hiljada.  Sada živimo u Jagodini. Unuka Jelena je pre nekoliko dana polagala prijemni ispit za master u Kelnu, u Nemačkoj, gde je za njen instrumet viola primano četiri polaznika. Od preko 800 prijavljenih kandidata, Jelena je zasenila žiri, i biva primljena na studije. Ona počinje prvog oktobra sa tim studijama“ piše Zorka Čeliković.

Da bi otišla u Nemačku, da bi platila dom, mogla da ima osnovno za normalan život i studiranje potrebno je dosta novčanih sredstava jer baka 2đsamo smeštaj košta 300 eura mesečno.

„Ja sam se do sada za Srbiju nekako snalazila, ali u ovoj sam situaciji nemoćna. Molim sve dobre ljude za pomoć. Da bi moja unuka mogla da se školuje, dok stane na noge, i ne nađe sebi posao tamo, od kojeg bi se kasnije izdržavala. Mislim da je šteta da ovaj talenat propadne zbog materijalne situacije. U prilogu biografije koju Vam dostavljam možete videti veličinu talenta, i šta je sve prošla za njenih 22 godina. Od srca, i u suzama dok Vam piše ovo pismo – ponosna samohrana baka troje unučadi Zorka Čeliković“.
Račun za pomoć Jeleni Nikolić

Dinarski 160-5300100955271-60 (Banca Intesa), broj telefona za informacine i kontakt 061 30 73 614

Jelena Nikolić, student je četvrte godine viole u klasi prof. Saše Mirkovića na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Rođena je 30.06.1994. godine u Nišu. Svoje muzičko obrazovanje započela je u Ćupriji, u Školi za muzičke talente, svirajući violinu u klasi prof. Vladislava Bobića. Po završetku niže škole počinje da svira violu kod prof. Vladimira Perčevića, a 2012. godine diplomira u klasi prof. Ane Komarice. Studije započinje kod prof. Nataše Petrović, u čijoj klasi je završila prvu godinu. Kao član orkestra Škole za muzičke talente nastupala je širom Srbije i inostranstva (Krajova – Rumunija, Sankt Petersburg – Rusija, Celje – Slovenija, Minhen – Nemačka) osvajajući brojne nagrade. Sarađivala je sa znamenitim dirigentima (Marius Hristescu – Rumunija, Konrad von Abel – Nemačka, Mladen Tarbuk – Hrvatska, Ingrun Fussenegger – Austrija) i umetnicima, Jovanom Kolundžijom ( BEMUS 2011.) i Divnom Ljubojević ( Sankt Petersburg, Novi Sad i Beograd). Povodom 200. godišnjice rođenja Franca Lista, kao i povodom obeležavnja Svetskog dana muzike 21.juna 2011. nastupala je kao član Simfonijskog orkestra mladih Srbije. Pored orkestra, nastupa kao solista i član kamernih ansambala. 2016.godine upisuje master studije u Kelnu – Nemacka, “Hochschule fur musik und tanz, Cologne“, u klasi profesora Massima Parisa

 

Prethodni tekstCRNOGORCI UMESTO NA JADRANU ODMARAJU U JAGODINSKOM AKVA PARKU
Sledeći tekstUHAPŠEN SA 225 STABLJIKI KONOPLJE VISINE DVA METRA

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime