Roditelji problematičnih đaka idu na društveno – koristan rad

0

Roditelji dece koja se u školi ponašaju problematično za kaznu će se baviti društveno korisnim radom, koji bi podrazumevao i uređenje parkova i ulica, ukoliko predsednica Vlade Ana Brnabić uvaži predlog Foruma beogradskih gimnazija za smanjenje i prevenciju nasilja u školama

– Zakonom su propisane kazne između 5.000 i 100.000 dinara za roditelje čija deca naprave neki prestup, a najviša kazna za koju mi znamo da je u praksi izrečena nekome iznosila je 5.000 dinara, i to dva ili tri puta. Svi su svesni da vaspitanje kreće od kuće i da roditelj mora da se angažuje oko svog deteta – kaže za Blic predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

Primer društveno korisnog rada koji Markov navodi jeste sakupljanje lišća, te ovakvi penali ne bi ugrozili porodice, odnosno roditelje, koji su u lošoj materijalnoj situaciji.

Markov podseća da se sistem društveno korisnog rada primenjuje i kada su u pitanju sami učenici, i mada su iz Ministarstva prosvete prilikom uvođenja ovog principa početkom prošle školske godine govorili da je to vaspitna mera, a ne kazna – roditelji prema njoj imaju otpor.

Drugi predlozi koji su dati na sednici u petak, bili su:

– Uvođenje vršnjačke edukacije, kada bi studenti završnih godina Više kriminalističke škole i psihologije držali predavanja učenicima starijih razreda, u cilju povećanja svesti o posledicama nasilnog ponašanja;
– Zabrana ulaska na fudbalske i košarkaške utakmice mlađima od 16 godina bez pratnje roditelja;
– Zajednička medijska kampanja koja za cilj ima razvijanje svesti o vršnjačkom nasilju i ukidanje govora mržnje.

Takođe, ranije je predložena suspenzija đaka, zabrana prelaska u drugu školu tokom disciplinskog postupka, uvođenje „study room“ i peticija protiv rijaliti programa.

Prethodni tekstPALMA: TURSKA 25 GODINA ČEKA NA ULAZAK U EU,  SRBIJI OBEĆALI ULAZAK 2025. I SPREMNI SMO DA SUTRA UĐEMO
Sledeći tekstU Prirodnjačkom centru u Svilajncu obeležavanje 150 GODINA PERIODNOG SISTEMA HEMIJSKIH ELEMENATA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime