RIZIK OD ZARAZE OD ZIKA VIRUSA – MINIMALNA

0

Rizik od zaraze od virusa zika u Srbiji je minimalna, a u Evropi su samo zabeleženi slučajevi obolelih koji su došli iz zemalja gde ima zaraze, kaže Dragana Dimitrijević iz Instituta za zarazne bolesti „Batut“.

Što se tiče evropskog regiona samo su registrovani importovani slučajevi, to bih posebno želela da podvučem. Znači, osobe koje su putovale u područja gde transmisija ovog virusa potvrđena, a vratili se u svoje zemlje i donele virus preko zaraženog komarca. To su prvenstveno Nemačka, Holandija, Finska tako da u zemljama Evropske unije u ovom vremenskom periodu rizik od zaraze možemo da kažemo da je jako mali“, kazala je gostujući u Vestima N1 u 19 dr Dragana Dimitrijević.

Pored toga što je virus smrtonosan, dodatni problem se stvara jer leka za njega nema. Ona savetuje šta treba da se uradi u tom slučaju:

Leka nema, ne postoji vakcina za ovu bolest. Najosnovije je da svi oni koji putuju u područja i zemlje gde je prisutan ovaj virus da se pravovremeno obaveste i informišu o preventivnim merama“, kaže Dragana Dimitrijević.

N1

Prethodni tekst„KANCELARIJA ZA MLADE“ U JAGODINI POZIVA OMLADINU NA SASTANAK
Sledeći tekstSVILAJNAC UGOSTIO MLADE MATEMATIČARE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime