REHABILITOVAN DRAŽA MIHAILOVIĆ

0

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna. Objavljivanje presude prati veliki broj medija, kao i publike.

Ispred Višeg suda je ogromna gužva, i svi zainteresovani nisu uspeli da uđu u sudnicu. Policija je sprovela tri pripadnice ogranizacije  „Žene u crnom“, a u sudnicu je pokušao da uđe i generalni sekretar „Obraza“ Mladen Obradović. U sudnici su prisutni princ Aleksandar Karađorđević i lider SRS Vojislav Šešelj.

Mihailović inače nema grobno mesto.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime