Optužni predlog zbog sumnje na ubijanje i mučenje životinja, „trenirao“ pitbulove za borbe

0

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog protiv V.V. (54) iz Smedereva, zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubijanja i mučenja životinja.

Optuženi je tri godine unazad, sve do 8. juna, suprotno Zakonu o dobrobiti životinja, mučio i zlostavljao pse na taj način što ih je vezivao za improvizovanu metalnu spravu sa okovratnicima pomoću koje se vršila reprodukcija na način kojim je psima nanošena bol, patnja, strah i stres.
Takođe, optuženi je pse vezivao na traku za trčanje radi treniranja i priprema za organizovanje borbi.

Kako se navodi, hranio ih je takozvanim „pomijama“ bez dokaza o bakteriološkoj ispravnosti, i bez dokaza o tome da li u pogledu načina pripreme i sastava hrana zadovoljava potrebe koje su primerene starosti, vrsti i rasi pasa. Takođe, optuženi se tereti i da psima nije obezbeđivao svežu i bakteriološki ispravnu vodu, da životinje nije vodio kod veterinara, kao i da nije preduzeo potrebno mere za lečenje bolesnog psa rase pitbul kod kojeg su konstatovane rane u predelu ušiju i ožiljno tkivo.

U toku istrage, o čijoj ranoj fazi je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu već izdalo saopštenje za javnost, osumnjičenom je po nalogu javnog tužioca najpre bilo određeno zadržavanje a potom i pritvor, a u cilju prikupljanja svih relevantnih dokaza izvršen je pretres stana i drugih prostorija, kao i uviđaj i forenzički pregled lica mesta. Takođe, ispitano je i više svedoka, a po nalogu tužilaštva od strane Veterinarske inspekcije je obavljeno više inspekcijskih pregleda, sproveden je klinički pregled pasa, a formirana je i fotodokumentacija na osnovu fotografija i objava optuženog preko društvenih mreža.

Na licu mesta, u neregistrovanoj odgajivačnici je zatečeno ukupno 17 pasa, i to 15 pasa rase pitbul terijer i 2 psa rase mikro-pitbul.

Tužilaštvo je optužnim aktom predložilo da sud optuženog za izvršena krivična dela osudi na jedinstvenu kaznu zatvora i novčanu kaznu.

Prethodni tekstU nedelju 4. Jagodinski maraton
Sledeći tekst„Učinićemo sve da se deca osećaju bezbedno“: Dežuralo 75 policajaca u školama Pomoravskog okruga

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime