RADNICI CIGLANE ČEKAJU POMOĆ VULINA

1

Radnici ciglane u srcu Resave već mesec dana ne odustaju od štrajka. U sličnom položaju i kolege iz Kraljeva koje su takođe obustavile rad. Čekajući da poslodavac reši status i isplati zarade koje nisu primili od maja, 70 radnika ciglane „Resava – Svilajnac“ danonoćno štrajkuje već mesec dana.

S obzirom na to da im se niko od nadležnih nije obratio, po drugi put su pisali ministru za rad i zapošljavanje Aleksandru Vulinu, navodeći da je njihovu prijavu od 7. novembra Inspekcija rada u Jagodini, zbog mesne nadležnosti, prosledila kolegama u Kraljevu.

– U pomoć nam je pritekla Agencija za mirno rešavanje radnih sporova, ali ni oni nisu uspeli da kontaktiraju s Predragom Radonjaninom, formalnim vlasnikom preduzeća „Status integral“ iz Kraljeva, nekadašnjim zakupcem Ciglane. S druge strane, on je poslao disciplinske prijave i tužbe, a preti nam i sudskim izvršenjem, iako smo štrajk uredno prijavili – kaže Igor Nedeljković, direktor prodaje Ciglane i član Štrajkačkog odbora.

Uz pismo koje su radnici uputili ministru Vulinu, saznajemo, prosledili su mu i rešenje Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojim se poslodavcu nalaže da zaposlenima u radnoj jedinici u Kraljevu isplati zaradu za maj, jun, jul, avgust i septembar, da im dostavi obračun za navedene mesece i obavesti ih zbog čega plate još nisu isplaćene.

Kraljevčani, podsetimo, takođe štrajkuju. Nedeljković kaže da dolaze kod kolega u Svilajnac, ali borave tek po nekoliko dana, s obzirom na to da su uslovi neizdrživi, jer dane i noći provode ispod improvizovane nadstrešnice od najlona.

Radnici svilajnačke Ciglane navode i da su pismo poslali na Radonjaninovu adresu – ne bi li uspeli da nađu kompromisno rešenje.

Novosti.rs

1 KOMENTAR

  1. Svi rukovodioci su lopovi u ovoj firmi , pitajte mungosa „ALEX-R“ da li je platio porez drzavi za bespravno iskopavanje i pljacku po moravskim obalama , od tih para bi mozda i dobili plate

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime