PUŠTEN NADVOŽNJAK KOD GILJA, MEŠTANI MIJATOVCA NEZADOVOLJNI!

0

Meštani Mijatovca kod Ćuprije posle dvočasovne blokade regionalnog puta Jagodina-Ćuprija oko 15 sati su se povukli sa saobraćajnice nakon čega je uspostavljen normalan putnički i teretni saobraćaj. Oni protestuju zbog postavljanja zaštitne ograde jer će, kako tvrde, selo time ostati blokirano.

Direkcija za puteve Srbije jutros je, nakon pet meseci od završetka, pustila u saobraćaj devijaciju na delu Državnog puta II reda Jagodina-Ćuprija-Paraćin u selu Mijatovac na novoj dvokolosečnoj pruzi Gilje-Paraćin.

Meštani Mijatovca nezadovoljni što puštanjem u saobraćaj devijacije selo ostaje blokirano, blokirali su taktorima i teškim kamionima, deo devijacije, i nedozvoljavaju radnicima italijanskle Kompanije „IV Italiana construzioni CAF“, da na tom delu, od oko 50 metara, postave zaštitnu ogradu.

Predstavnik sela i opštinski većnik Slaviša Andrejić izjavio je Tanjugu na mestu blokade, da meštani traže da se privremeno ne postavlja ograda, kako bi imali izlaz na stari put, do konačnog rešenja.

„Ovo je najveće selo u opštini Ćuprija, i postavljanjem ograde, ono bi bilo blokirano“, rekao je Andrejić i objasnio da selo ima tri izlaza na ovaj put, uključujući i glavnu ulicu koja je najprometnija i sa postavljanjem ograde, svi izlazi bi bili zatvoreni.

Devijacija je puštena u saobraćaj oko sedam sati, a da niko nije obavestio nikoga u selu i narod se počeo oko osam sati spontano skupljati na ovom mestu, dodao je Andrejić.

Na podsećanje da je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić, pre nekoliko meseci razgovarao o ovom problemu sa ministarskom saobraćaja i građevine Zoranom Mihajlović, gde je dogovorena izgradnja kružnog toka na ovom delu puta, Andrejić je istakao da to meštani znaju i da je u toku izrada projektne dokumentacije, „ali vi znate kako je to kod nas, koliko treba proći vremena od dogovora do relaizacije nekog posla a selo mora živeti“.

Meštani zato i traže da se odgodi postavljenje ograde, privremeno, da se označi da je to privremeni put za potrebe sela dok se ne iznenađe najbolje rešenje, dodao je Andrejić i ocenio da meštani „sigurno neće popustiti, jer nema drugog rešenje“.

Uz oko 70 pokislih meštana koji su mesto za postavljanje ograde iz pravca Ćuprije blokirali traktorima i kamionima, je i policija, a saobraćaj se nesmetano odvija devijacijom. Na devijaciji, iz pravca Jagodine, je postavljena zaštitna ograda.

Na nepuštanje u saobraćaj devijacije, imali su primedbe i vožači i graditelji pruge. Vozači jer su improvizovanim delom puta, lomili kola, i prolazili kroz nekoliko semafora, graditelji pruge jer su na tom delu prekinuti radovi.

Ovim državnim putem denevno prođe 5.000 do 6.000 vozila.

Odgovorni izvođač radova na pruzi Željko Marković izjavio je ranije Tanjugu da je 28. oktobra, četvoročlana Komisija za tehnički prgled izvedenih radova na devijaciji i nadvožnjaku, Ministarstva građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture, na čelu sa Josipom Logrušićem izvršila pregled radova.

Nadvožnjak je još ranije primljen od strane nadležnog Instituta, „koji je urađen po projektnoj dokumentaciji, bez ikakvih odstupanja sa svim geodetskim i statisčkim proračunima“, napomenuo je Marković.

Železnica Srbije je investitor izgradnje pruge.

Tanjug, foto Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime