Psi se truju kreozanom, izuzetno otrovnim pesticidom zabranjenim u EU, a njegova distribucija je zabranjena i kod nas

0

Zbog novih slučajeva trovanja pasa lutalica u Užicu, SSP u ovom gradu postavlja pitanje lokalnoj samoupravi u čijoj nadležnosti je „sprečavanje neodgovornih pojedinaca da na tako brutalan način krše zakon i ugrožavaju javno zdravlje“.

„Psi se truju kreozanom, izuzetno otrovnim pesticidom zabranjenim u EU, a njegova distribucija je zabranjena i kod nas. Odakle onda kreozan na ulicama Grada Užica, koji je toliko toksičan i fatalan, da je dovoljno da ga pas ili mačka samo pomirišu i da skončaju u agoniji, koju onda gledaju građani na ulici. Koliko treba da prođe da strada neko dete, koje roditelji izvedu u park i koje slučajno dođe u kontakt sa bačenim otrovom i ko će onda biti kriv za tragediju. Poslednji slučaj trovanja je zabeležen u Krčagovu kada je stradao pas Baćo, miljenik kvarta, koga su godinama hranili svi od stanara zgrada, zaposlenih u Higijenskom zavodu i Prvom Partizanu. Sada građani, kroz dobrotvornu akciju, skupljaju novac da urade mural u njegovu čast, jer smatraju da su izgubili jednog od svojih, jednog sugrađanina, a ovakvi nemili događaji su previše česti da bi bili samo bezuman čin neodgovornih pojedinaca. Dokle će Užičani gledati agoniju otrovanih pasa na svojim ulicama i strepeti i za svoje pse i decu i biti izloženi toksičnim materijama“ pita Stranka slobode i pravde.

Trovanje pasa nije samo problem Užica već se ovakvo postupanje prema životinjama beleži širom Srbije. Čak i da se otkrije počinilac, kazne za ovo krivično delo su minimalne. Uglavnom se primenjuje sistem oportuniteta, počinilac uplaćuje neku svotu novca u humanitarne svrhe. 
 

Prethodni tekstAudiovox u Jagodini – Imamo rešenje za dobar sluh
Sledeći tekstVKS: Protiv veterinara je moguće podneti prijavu, ali veterinarska inspekcija je ta koja vrši nadzor

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime