PRVOG DANA, POLJOPRIVREDNICI POSETILI VRHUNSKI CENTAR ZA OSEMENJIVANJE

0

Srpski poljoprivrednici prvog dana posete Beču, otišli su malo dalje, u mesto Viselburg gde se nalazi jedan od najpoznatijih i austrijskih i svetskih centara za osemenjavanje krava. Na ovom mestu čuvaju se najbolji rasplodni bikovi čija je genetska selekcija, može se reći, savršena

2Bikovi koje su domaći poljoprivrednici videli koštaju više od 100.000 evra a teže 1,1 t.

„Fantastično je ovo što smo videli, uslovi u kojima Austrijanci rade, ovaj vrhunski centra za osemenjavanje, sve je sjano. Bilo bi dobro da mi u Srbiji možemo nešto slično ali teško, još uveK smo daleko od toga. Nadam se da ćemo uspeti da se približimo ovakvim uslovima i gajenju goveda. Oko 10 evra je jedna doza semena, kako sam uspeo da saznam, kaže poljoprivrednik Vlada Stamenković.

Pošto su se upoznali sa radom Centra za osemenjavanje u podnožju Alpa, poljiprivrednici su posetili trgovinsku kuću koja se bavi prodajom vrhunskih poljo mašina.

11

3

„Dosta je skuplje nego kod nas, na Novosadskom sajmu može da se nađe mnogo jeftinije. Imaju ogromne mašine ali mi nemamo dovoljno zemlje za tako našto jer su naše parcele manje, kažu poljoprivrednici.

Srpski poljoprivrednici posetili su jednu aukciju grla, krava i bikova i videli kako se u Austriji prodaje stoka. U Austriji se 80 odsto grla osemenjuje a tek 20 odsto dobija prirodnim putem. Poljoprivrednici su posetili i fabriku koja se bavi proizvodnjom hrane i koja detaljno od analize zemljišta do finalnog proizvoda isptuje šta je najbolje za goveda koja se čuvaju u podnožju Alpa.

1

„Čuo sam da se u Jagodini otvara fabrika mleka „Inalpi“. To je sjajno za Srbiju, na ovom poljo mogu videti i saradnju Austrije i Srbije. O tome rado mogu da razgovaram sa predstavnicima vlasti. Mi smo uvek dobro sarađivali sa Srbijom. sada kada dolaze Italijani, ta saradnja širi se na mnogo polja“ rekao je doskorašnji pokrajinski ministar poljoprivrede Norbert Rebel.

A evo kako izgleda aukcija goveda ma kojoj je danas početna cena krave bila 2.000 evra.

910

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime