PRVI PUT U SRBIJI NEGOVATELJICE SA OSOBE SA DUŠEVNIM SMETNJAMA

0

Osobe sa mentalnim smatnjama u Jagodini dobile su pomoć profesionalnih negovateljica u okviru projekta koji finansira Evropska unija.

O dvadeset i osam odraslih osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama u Jagodini brinuće se šest profesionalnih negovateljica za pomoć u kući.

Prema rečima menadžera ovog projekta Ivana Mladenovića, ovakva vrsta usluge prvi put se u Srbiji pruža korisnicima sa duševnim smetnjama.

„Njena svrha je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kao i unapređivanje ili održavanje kvaliteta života. U pitanju su osobe koje usled intelektualnih i mentalnih smetnji nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je
porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa“, kazao je Mladenović.

Negovateljice koje ovim osobama pružaju pomoć su u oktobru prošle posebnu obuku za pružanje ovakvih vrsta usluga, i to u skladu sa nacionalnim standardima socijalne zaštite.

Projekat je pokrenula jagodinska organizacija Centar za društveno “ekonomski razvoj, uz pomoć Evropske unije u okviru programa „Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnom uključivanju osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“.

Osim u Jagodini, projekat se sprovodi i u opštinama Ćićevac i Žabari, što ukupno broji 78 korisnika ove usluge. Realizaciju projekta sprovode Crveni krst i Centri za socijalni rad u ovim sredinama.

Ukupna vrednost projekta je 166.589 evra, Evropska unija finansira projekat u iznosu do 141.601 evra, dok razlika predstavlja lokalno učešće. Projekat će trajati do početka 2016. godine.

Beta

Prethodni tekstU JAGODINI U TOKU PROMENA AZBESTNIH CEVI
Sledeći tekstAUTOMOBIL VEĆ ŠEST DANA PREPREČIO ULICU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime