PROTEST U BEOGRADU – BORBA ZA DŽEKIJA

0

Udruženja i zaštitnici životinja iz zemlje i inostranstva u nedelju, 9. februara, u 11:55, u Pionirskom parku kod Narodne skupštine održaće protestni skup pod nazivom “Borba za Džekija”, kao odgovor na višemesečno masovno trovanje životinja u skoro četrdeset gradova Srbije.

Organizatori protesta su istaknuti dugogodišnji nezavisni aktivisti za zaštitu i prava životinja, Željko Stojčić, Predrag Jovanov i Ivan R. Ivanović.  Protest će osim udruženja iz Srbije podržati i preko pedeset udruženja iz inostranstva, a neki od njihovih predstavnika će specijalno za ovu priliku lično doputovati u Beograd.

-Cilj protesta je da se ukaže na stanje u kome se nalaze životinje u Srbiji, da se zaustavi organizovano trovanje, zlostavljanje i protivzakonito ubijanje životinja u prihvatilištima i na javnim površinama u skoro četrdeset gradova. Apelujemo na državu da apsolutno primenjuje aktuelni Zakon o dobrobiti životinja i sve ostale zakone koji se tiču zaštite životinja, uključujući obavezno čipovanje i kažnjavanje neodgovornih vlasnika koji ih izbacuju na ulice – poručuje jedan od organizatora Ivan R. Ivanović.

    Država Srbija, navodi Ivanović, ima odlične zakone koji se tiču životinja ali su sve institucije zakazale u njihovoj praktičnoj primeni. Zbog toga imamo naizgled nerešiv problem i dajemo novac građana nelegalnim prihvatilištima, pa umesto da se problem rešava on postaje sve veći i dramatičniji kako za životinje tako i za građane – one koji vole životinje i one druge.

-Ljubiteljima i zaštitnicima životinja, pre svega je najviše stalo do toga da na ulici bude što manje napuštenih životinja i želimo da to svima bude jasno – ističe Ivan R. Ivanović

Iz Udruženja građana “ALFA” u najavi ovog protesta na svom Fejsbuk profilu objašnjavaju razloge ovog okupljanja:

-Ako vam je dosta mučenja, trovanja, izbacivanja i sve većeg broja napuštenih životinja na ulicama, molimo da podržite protest i akciju koja je već počela sakupljanjem potpisa podrške našim bezuslovnim zahtevima protesta.

Učesnici protesta će svoje zahteve u pisanoj formi predati svim nadležnim institucijama i očekuju brzu reakciju i konkretne poteze za rešavanje pomenutih problema.

Nećemo stati! – naglašava Ivan R. Ivanović i tvrdi da će sprečavanje nelegalnog hvatanja i zlostavljanja životinja biti nastavljeno kao i da će se sprovoditi sve legalne aktivnosti sve dotle dok se problemi napuštenih životinja ne reše humanim putem u zakonskim okvirima bez zlostavljanja i ubijanja, a na sistemski i održiv način.

Danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime