PARAĆIN ODBRANIO GRZU

0

Alternativni parlament građana Paraćina i grupa građana Odbranimo Grzu ubedili su lokalne vlasti da gradu MHE nije potrebna ni u investicionom, ni u energetskom smislu, a nesumnjivo je da bi ugrozila opstanak živog sveta, prenosi Danas.

Dozvola je poništena.

Opština je, naime, šest meseci pre protesta građana investitoru Milošu Matejiću, vlasniku preduzeća za proizvodnju električne energije MHE Hydromat energy iz Topole, izdala dozvolu za gradnju pošto je obezbedio sve uslove koje propisuju republičke institucije. Investitor je planirao ulaganje od 80 miliona dinara.

No, 5.000 prikupljenih potpisa građana, uz koje su priloženi i nedvosmisleni dokazi o propustima prilikom izdavanja dozvole – primerice da brana na kojoj bi nastalo jezero nije legalna – ubedili su lokalnu vlast da se usprotivi gradnji. kako je tada objasnio prvi čovek Paraćina Saša Paunović.

„Sa stanovišta opštine je MHE objekat koji je potpuno nepotreban a koji potencijalno može narušiti životnu sredinu ili izgled reke Grze u tom delu i eventualno naneti štetu turističkim potencijalima našeg izletišta. To je nešto što nam ne koristi, a može da šteti. Zbog toga opština ne podržava taj projekat“, kazao je tada predsednik opštine Saša Paunović, istina uz rezervu da investitor može dokazivati i dokazati suprotno.

Da bi se takav razvoj događa predupredio, posle promenjene skupštinske odluke o gradnji mini hidroelektrane na Grzi, nadležnim republičkim institucijama i inspekcijama upućeni su službeni dopisi – prvima koji su dali pozitivno mišljenje o ispunjenosti uslova za gradnju da ga preispitaju, a drugima da provere kvalitet ispunjenosti uslova.

Građanima Paraćina je naruku išla i pobuna žitelja Stare planine koji su se uputili i do predsednika republike „na konsultacije“, nakon čega je obećano preispitivanje čitavog planiranog sistema MHE.

Područje oko vrela Grze proglašeno je pre nekoliko godina spomenikom prirode treće kategorije.

Turistička organizacija Paraćin i opština Paraćin, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uložu sredstva da se još netaknut deo prirode sačuva i za savremene ljubitelje prirode, ali još više za naredne generacije, tim pre što u Grzi živi osam specijalno zaštićenih i šest zaštićenih vrsta vodozemaca.

Reka Grza postaje od dve rečice – Ivanštice i Male Čestobrodice. One se spajaju nedaleko od tunela na putu Paraćin – Zaječar i tu nastaje reka Grza.

Vrelo Ivanštice, koje se naziva i Mala Grza iz kog nastaje reka Ivanštica kao i dva jezera, koja su posebno atraktivna za sportske ribolovce, jer su bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom.

Danas.rs

Prethodni tekstPolicija privela mladića za koga se sumnja da je pucao iz „plašljivca“
Sledeći tekstPROTEST U BEOGRADU – BORBA ZA DŽEKIJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime