PROLEĆNA SETVA U POMORAVLJU NA 90.000 HEKTARA

0

Poljoprivrednici šest opština Pomoravskog okruga: Jagodine, Ćuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca, ovog će proleća kukuruzom, povrćem, industrijskim i krmnim biljem zasejati više od 90.000 hektara

Prema proceni stručnjaka Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Jagodini, sejaće najviše kukuruz jer je, poslednjih godina, najprofirtabilniji i najlakse se čuva, može da se realizuje kroz tov stoke, ali i da se čuva dok ne postigne dobru cenu.

Stručnjaci za ratarstvo u ovoj službi ističu da poljoprivrednici ovog dela Srbije „sve više seju suncokret, istina još nisu neke značajne površine, ali u odnosu na ono ništa koje je bilo, to se polako vraća, jer suncokret ima solidnu cenu, dobro rodi i dobro podnosi sušu“.

Prema planu, oko 65.000 hektara biće zasejano kukuruzom, tradicionalno najzastupljenijom žitaricom u ovom delu Srbije, oko 10.000 hektara povrćem, 10.000 hektara krmnim biljem i oko 6.000 hektara industrijskim biljem (šećerna repa, soja, suncokret i duvan).

Kukuruz, najdominantnija žitarica je postala profitabilna, a dobar profit se može ostvariti ukoliko se primene sve agrotehničke mere: vreme setve, izbor semena, upotreba mineralnih đubriva, izjavio je Tanjugu stručni savetodavalac za ratarstvo Miodrag Simić.

„Kada je reč o kukuruzu, preporuka je da to budu hibridi ranih grupa zrenja zbog suše“, savetuje Simić.

On poljoprivrednicima preporučuje i više setve industrijskog bilja.

„Kroz naše oglede sa uljanim kulturama, suncokretom i sojom, pokazalo se da soji ovo područje pogoduje, naročito u uslovima visokih temperatura kakve su bile preprošlog leta. Kod soje je bio najmanji podbačaj u prinosu, a treba je u proizvodnju uključiti i zbog plodoreda“, rekao je Simić.

U Zadružnom savezu za poljoprivredu su izračunali da će poljoprivrednicima Pomoravlja, Resave i Levča, za obradu i setvu ovih površina, trebati oko 3.000 tona dizel goriva i oko 6.000 tona azotnih i NPK đubriva.

Poljoprivrednici i poljoprivredni stručnjaci ovog dela Srbije tvrde da će setva ovog proleća biti skuplja za oko 10 odsto nego lane.

Na području Pomoravaskog okruga jesenas je ozimim žitaricama zasejano 22.000 hektara, najviše pšenicom – 17.000 hektara.

Tanjug

Prethodni tekstZOO VRTU U JAGODINI STIŽE CRVENI KENGUR
Sledeći tekstMARKOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE MATURANTIMA POLITEHNIČKE ŠKOLE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime