Program za Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja u Jagodini

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove godine istog dana se obeležavaju i Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja – 18. maja, a time se i privodi kraju i Nacionalna nedelja muzeja, koju su obeležili brojni programi u muzejima i kulturnim ustanovama širom Srbije.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Sloboda“ i muzeji u Jagodini za ovaj dan pripremili su raznovrstan program, tako da svi posetioci nogu pronaći nešto za sebe.

U Zavičajnom muzeju biće otvorena izložba pod nazivom „Darovi prošlosti“ na kojoj će biti predstavljeni predmeti koji su u periodu od 2013. do 2019. godine postali deo zbirke muzeja. Svaki od njih na sebi svojstben način govori o životu ljudi koji su naseljavali ovaj kraj, a ujedno predstavljaju ono što je osnovna delatnost muzeja: prikupljanje, čuvanje, dokumentovanje i prezentacija pokretnih kulturnih dobara. Pored toga, posetioci mogu videti i stalnu postavku muzeja. Muzej će biti otvoren za posetioce od 10 časova do 1 sat posle ponoći, a ulaz je slobodan.

Muzej naive i marginalne umetnosti pripremio je program za sve uzraste. Od 12 do 15 časova posetioce muzeja očekuje Slikarska radionica za decu i odrasle, kao i Prodajna izložba radova Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama MNRO“ iz Jagodine. Od 18h održaće se promocija novog broja likovnog lista MNMart. U 20h je otvaranje izložba slika Srboljuba Kojadinovića – „Putovanje u budućnost okeanima prošlosti“. Izložbu prati projekcija Dokumentarnog filma o jedrenjaku „Kli-kli“ : Put oko svijeta (2007), kao i Koncert učenika škole za muzičke talente u Ćupriji i Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine. Sav program je besplatan.

U Muzeju voštanih figura od 16h posetioce očekuje program posvećen velikom narodnom osloboditelju i ujedinitelju kralju Petru Prvom Karađorđeviću. Jedna od figura u muzeju je i njegova, a posetioci mogu videti i repliku čitave kraljevske opreme. Ulaz je slobodan tokom celog dana.

T.P.

 

(Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina – biser centralne Srbije“ koji sufinansira Grad Jagodina)

Prethodni tekstNoć muzeja u Muzeju voštanih figura – Petar Prvi Karađorđević
Sledeći tekstZavršna priredba predškolaca

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime