AP: VUČIĆ JE BIO MINISTAR INFORMISANJA KOJI JE ZAGOVARAO KAZNENE ZAKONE PROTIV MEDIJA

0

Neposredno uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, 24. aprila, svetske agencije se osvrću na političku biografiju i stavove aktuelnog premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandara Vučića, koji, kako se navodi, vodi kampanju da osigura još četiri godine na vlasti.

 „Vučić je raspisao izbore dve godine pre roka rekavši da želi jasan, novi mandat da dalje vodi Srbiju prema članstvu u EU, dok njegovi kritičari kažu da želi da konsoliduje vlasti dok još uživa visoku popularnost“, navodi AP.Reč je, kako ocenjuje američka agencija o političaru veteranu koji se transformirao od antizapadnog nacionaliste u pro-EU reformatora i pozicionirao kao „dominantan igrač“ i u Srbiji i šire na posleratnom Balkanu.

Pohvale iz EU, kritike kod kuće

Vučić je dobio pohvale EU za napore da ponovo uspostavi prekinute veze na Balkanu, unapredi pomirenje i progura teške ekonosmske reforme, ali je kod kuće suočen sa optužbama da stvara vladavinu jednog čoveka u stilu ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi se u tekstu.

Američka agencija dodaje da je karijeru počeo kao vatreni nacionalista koji je zagovarao ideju Velike Srbije. Ambiciozan i oštrog jezika brzo je napredovao u Srpskoj radikalnoj sranci i postao blizak partijskom lideru Šešelju i jedan od naistaknutijih nacionalističkih političara tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.

Vučić je bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića gde je promovisao kaznene zakone protiv liberalnih medija i lično potpisao naredbu o proterivanju nekih stranih medija na početku NATO bombardovanja, navodi AP.

Transformacija

AFP Vučića opisuje kao transformiranog lidera koji je od bivšeg ultranacionaliste i saveznika Slobodana Miloševića postao proevropski liberal.

„U toj političkoj transformaciji koju njegovi kritičari vide kao pragmatičnu, a ne ideološku, Vučić, koji vodi kampanju za još četiri godine na vlasti, sada predvodi napore Srbije da se pridruži EU“, navodi francuska agencija.

Vučić je percepiran kao pouzdan partner na Balkanu koji takođe ostaje prijatelj sa tradicionalnim saveznikom Rusijom, ali njegov „kooperativan“ pristup znači da je Zapad spreman da zažmuri na jedno oko kada je reč o razlozima za zabrinutost na planu unutrašnje politike i njegovom odnosu prema kritikama, dodaje AFP citirajući ocenu političkog analitičara Đorđa Vukadinovića.

Autoritarni lider

Oni koji ga kritikuju, ukazuje francuska agencija, Vučića vide kao autoritarnog lidera koji nije ispunio svoja obaćanja o refomrama i uklanjanju korupcije, već je oštro ograničio slobodu medija i centralizovao donošenje odluka.

„O njemu postoje veoma snažna mišljenja na obe strane,“ kaže tim povodom za AFP Džejms Ker Lindzi, stručnjak za Balkan sa Londonske škole ekonomije.

Agencija podseća da je Vučić završio pravo i 1993. godine ušao u Srpsku radiklanu stranku da bi uskoro postao jedan od njenih najviših funkcionera poznat po tvrdokornim govorima.

Još 2007. Vučić je rekao da će njegova kuća „uvek biti sigurno utočište za Ratka Mladića,“ navodi AFP.

„Promenio sam se“

Vučić je iznenadio posmatrače 2008. godine kada je objavio prekid sa radikalima i osnivanjem Srpske napredne stranke desnog centra sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, zalažući se za saradnju sa Zapadom, navodi AFP citirajući njegove reči iz intervjua 2012. da „ne krije da se promenio“ i da se „time ponosi.“

Ovaj promenjeni Vučić je masakr u Srebrenici opisao kao „užasan zločin“ i posetio je kako bi odao poštu iako ga je prošle godine ljutita gomila gađala kamenjenm i oterala sa obeležavanja 20. godišnjice masakra, dodaje francuska agencija.

On se takođe zalaže za bolje odnose sa Kosovom, što je ključno za nastojanje obe strane da uđu u EU i dobio je pohvale za pokazanu saosećajnost prema izbeglicama tokom migrantske krize.

Vučić se sada predstavlja kao neumorni radnik, jedina osoba koja je u stanju da privuče strana ulaganja i sprovede ekonomske reforme koje traže EU i MMF.

O njegovom privatnom životu malo se zna, navodi AFP.

Blic

Prethodni tekstŠTA SE SMATRA KRŠENJEM PREDIZBORNE TIŠINE
Sledeći tekstIVAN RADIĆ (SRS 4): SPREMA SE IZBORNA KRAĐA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime