PRINC VLADIMIR KARAĐORĐEVIĆ O SVILAJNAČKIM SPOMENICIMA

0

Princ Vladimir Karađorđević objavio je na svom Fejsbuk profilu priču o dva poznata spomenika u Svilajncu i fotografiju ispred spomenika Mare Resavkinje.

,,Spomenik Mare Resavkinje je posvećen palim ratnicima varoši Svilajnac u ratovima od 1912. do 1918. godine. Spomenik je podigli „blagorodno potomstvo“ 1926. godine i delo je vajara Ivana Zajeca. Sastoji se od visokog mermernog postamenta na kome su urezana imena izginulih ratnika sa ovog područija i njihove fotografije. Na ovom postamentu se nalazi bronzana skulptura devojke u narodnoj nošnji, sa visoko podignutom buktinjom u jednoj ruci,a lovorovim vencem u drugoj ruci., simbolima pobede i napretka. Za ovo umetničko delo pozirala je devojka iz Svilajnca Zora Milosavljević kasnije udata Bidžić. Za vreme drugog svetskog rata spomenik je oštećen. Nova statua Mare Resavkinje postavljena je ponovo 1951. godine umesto polomljene, a delo je vajara Lojza Dolinara koji ju je napravio pprema sačuvanom kalupu. Spomenik se nalazi na malom trgu u Krivoj čaršiji, a narod ga zove trg Mare Resavkinje.

Spomenik vojvode Stevana Sinđelića se nalazi u središtu Krive Čaršije u samom centru grada. Proslavljenom junaku prvog svetskog rata spomenik je podignut 31.maja1991. godine, na 182.godišnjicunjegove pogibije na Čegru kdo Niša. Spomenik je umetničko delo akademskog vajara iz Beograda Mihaila Paunovića. Urađen je u bronzi, impozantne veličine, prikazuje prepoznatljiv Sinđelićev pokret – pucanj u barut. Neposredni prostor oko spomenika je delo umetnikove improvizacije šanca u kome se istorisko događaj zbio. Ovaj spomenik je prvi i do danas jedini koji je Resava podigla svom junaku Stevanu Sinđeliću.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime