Kako najlakše doći do udžbenika za osnovnu i srednju školu

0

Nabavka udžbenika za osnovnu i srednju školu je velika stavka u budžetu, a za određene razrede je potrebno izdvojiti trećinu, pa čak i polovinu minimalca. Cene variraju u zavisnosti od izdavača, broja obaveznih knjiga, ali i mesta odakle se udžbenici nabavljaju. U narednim pasusima predočićemo vam gde sve i na koji način možete da nabavite udžbenike za osnovnu ili srednju školu, a na vama je da odaberete šta vam najviše odgovara.

Poručivanje udžbenika preko škole

Mnoge osnovne i srednje škole sarađuju sa knjižarama i izdavačima i posreduju kod naručivanja udžbeničkih kompleta. Na ovaj način moguća je kupovina udžbenika na rate, ali se plaća avansno, odnosno otplata počinje u februaru ili martu i potrebno je sve otplatiti do septembra da bi udžbenici bili isporučeni na vreme, za početak školske godine. Na porudžbenici se nalazi i komplet lektire za navedeni razred, a roditelji mogu da izaberu da li će ih poručiti ili će ih uzimati iz školske biblioteke.

Obilazak knjižara po gradu

Spisak potrebnih udžbenika za narednu školsku godinu škole mogu da dostave već početkom godine, tako da imate vremena sami da ih kupite, ukoliko vam je takva opcija prihvatljivija. Ako živite u većem gradu, imate i više mogućnosti, s obzirom na to da postoji više knjižara u kojima možete da potražite ono što vam je potrebno. Nekada knjižare neće imati sve udžbenike na stanju, posebno pred početak školske godine, pa ćete morati da tražite dalje ili da čekate da stigne ono što vam je potrebno. Naravno, ovakav način nabavke udžbenika prihvatljiv je samo ukoliko živite u većem gradu ili posećujete veći grad zbog drugih obaveza. Ako ste stanovnici manjeg mesta, nije isplativo uputiti se u veći grad samo zbog kupovine udžbenika jer postoje i mnogo jeftinija rešenja, koja oduzimaju manje vremena.

Poručivanje onlajn direktno od izdavača

Ako već ispred sebe imate spisak udžbenika, možete bez problema da idete redom od sajta do sajta izdavača i naručujete potrebne udžbenike. Ovaj način kupovine ima svoje prednosti, ali i mane jer ćete za svaku porudžbinu posebno morati da plaćate troškove dostave koji iznose oko 300 dinara. Ako vaša škola koristi udžbenike nekoliko izdavača, ovo nikako nije isplativa opcija.

Kupovina preko onlajn knjižare

Popularnost onlajn trgovine je poslednjih godina naglo skočila, posebno za vreme pandemije, kada su ljudi u strahu od zaraze odlučili da sve više kupuju „na klik“. Taj trend nije zaobišao ni onlajn prodaju knjiga, pa čak i udžbenika za osnovnu i srednju školu. Nevezano za epidemiološku situaciju, danas možda i najbolje rešenje za nabavku udžbenika je kupovina onlajn, ali preko sajta neke knjižare, gde na jednom mestu možete da pronađete sve što vam je potrebno. Zaista nema potrebe trošiti vreme na obilazak knjižara po gradu, a zatim i tegliti do kuće po nekoliko kilograma, kada za samo par minuta možete da izaberete udžbenike sa spiska, dodate ih u korpu i čekate da vam ih neko donese na kućnu adresu. Mnoge onlajn knjižare imaju pogodnosti prilikom kupovine u iznosu većem od određene sume, kao npr. onlajn knjižara Korisna knjiga, koja vam nudi besplatnu dostavu ukoliko porudžbina pređe tri hiljade dinara i ukoliko izaberete dostavu poštom. U ovoj onlajn knjižari možete da pronađete udžbeničke komplete gotovo svih izdavača, tako da neće biti potrebe da posebno kupujete knjige i plaćate dostavu sa nekog drugog sajta. Iako mnogi smatraju da nisu dovoljno informatički pismeni i to ih obeshrabruje da kupuju preko interneta, zaista nema potrebe za time jer mnoge onlajn knjižare imaju jednostavnu filtraciju i veoma lako možete da pronađete željene udžbenike, a uz samo par klikova naći ćete se na stranici gde je korpa i lako ćete poručiti. Postoji nekoliko opcija za plaćanje, pa ako ne želite da plaćate karticom ili preko e-bankinga, otvorena je mogućnost plaćanja i na šalteru pošta i banaka ili pouzećem, tek kada vam paket sa udžbenicima stigne.

Da li se isplati kupovina polovnih udžbenika?

S obzirom na to da su udžbenici zaista veliki teret za kućni budžet, posebno za one sa prosečnom platom, mnogi su pristalice kupovine polovnih udžbenika. Nekada to nije bio problem jer se izdanja nisu menjala svake godine ili su promene bile minimalne, a danas veliki broj izdavača i stalne promene gradiva komplikuju nabavku korišćenih udžbenika. Ipak, moguće je pronaći upotrebljive polovne udžbenike, pa tako mnogi kombinuju sa novim, što im donosi značajnu uštedu. Međutim, nije ni nabavka polovnih udžbenika više toliko jednostavna, posebno ne za ljude koji žive u manjim gradovima, pa je i ponuda samim tim manja. S druge strane, u većim gradovima se svake godine organizuje ulična prodaja ili razmena polovnih udžbenika, tako da svako može nešto da pronađe za sebe. Koliko god je poželjno uštedeti na udžbenicima, neke stvari ipak moraju da se kupe nove, kao što su radni listovi, tako da kada se sve sabere, uštedeće samo oni koji su imali sreće da pronađu neke od udžbenika koji nisu izmenjeni u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Cene udžbeničkih kompleta

Cene udžbeničkih kompleta razlikuju se od škole do škole, u zavisnosti od toga koje izdavače je izabralo nastavničko veće. Ipak, razlike u cenama nisu drastične pa tako za komplete od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u proseku treba izdvojiti od 7.000 do 8.000 dinara, dok učenici starijih razreda plaćaju više. Za komplete koji se koriste u petom razredu treba izdvojiti oko 15.000 dinara, u šestom oko 17.000, a u sedmom i osmom čak oko 18.000 dinara.

Za prvi razred gimnazije i srednjih stručnih škola potrebno je izdvojiti u proseku 13.000 dinara, a cena raste kako se prelazi u drugi, treći i četvrti razred. Cene mogu da variraju od škole do škole, u zavisnosti od predmeta koji se koriste i izdavača, ali to je zanemarljiva razlika.

Ukoliko ste se odlučili za polovne udžbenike, cena po udžbeniku može da bude niža za oko 50 odsto, ali imajte u vidu da nije moguće kupiti sve polovno zbog razloga koje smo naveli u pasusu o polovnim udžbenicima.

Prethodni tekstFestival „Dani komedije“ nastavlja da piše istoriju, novi umetnički direktor Nebojša Bradić
Sledeći tekstEko straža: Krivično delo na Zlatiboru bez odgovora nadležnih, trovanje uništava i prirodu i životinje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime