Eko straža: Krivično delo na Zlatiboru bez odgovora nadležnih, trovanje uništava i prirodu i životinje

0

Eko straža je danas objavila upozorenje na masovna trovanja pasa na Zlatiboru usled čega su ugroženi i ljudi i eko sistem. Već skoro mesec dana traje postavljanje kreoazana širom Zlatibora, kažu udruženja za zaštitu životinja.

„Do sada je uginulo mnogo vlasničkih i napuštenih pasa. Od vlasničkih jedan i je imoj Int. CH. Saga Ruby Cheyene rase nemački kratkodlaki ptičar. Podneli smo krivične prijave u policiji i to na naše insistiranje (jer smo masovno dobijali odgovore tipa-ma ko će sad o „paščetu“ da misli). Angažovali smo sve medije koji su se pridruzili našoj nameri da se privede licu pravde čovek za koga svi vlasnici uginulih pasa tvrde da je to učinio. Danas je tek prijava otišla u tužilaštvo u Užice. Komunlana policija je takođe obaveštena. Ali na kraju je ostalo da mi sami idemo i pretražujemo teren i sklanjamo taj opasni otrov koji je koban za ceo eko sistem, a ne samo za pse“ kaže jedna od vlasnica otrovanih pasa na Zlatiboru.
Udruženja za zaštitu životinja povela su kampanju na društvenim mrežama da se otkrije počinilac ili više njih koji učestvuju u ovom krivičnom delu. Psi su otrovani tako što je kreozan utrljan u pileće meso koje je postavljeno na nekoliko lokacija.
Sredstva „kreozan“ i „furadan“, koja su u EU i Srbiji zabranjena zbog svoje visoke toksičnosti, i dalje se koriste u našoj zemlji i odgovorna su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja, a predstavljaju opasnost i za ljude.
Zbog ovih otrova u prethodnih pet godina stradalo je oko 60 orlova belorepana.
Prethodni tekstKako najlakše doći do udžbenika za osnovnu i srednju školu
Sledeći tekstPrekid u snabdevanju vodom u Industrijskoj zoni u Jagodini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime