Koje sve srednje škole deca mogu upisati u Jagodini

0

U srednjim školama u Jagodini za upisu u prvi razred srednje škole u školskoj 2019/2020. godini ima mesta za ukupno 793 učenika. Najveće interesovanje godinama unazad vlada za gimnaziju „Svetozar Marković“, koja ima i specijalizovanja odeljenja. I ostale srednje škole u Jagodini nude širok spektar smerova i profila u različitim poljima delovanja.

Kako bismo đacima pomogli pri odabiru, predstavićemo vam srednje škole u našem gradu.

Gimnazija „Svetozar Marković“

U gimnaziji postoje tri regularna i dva specijalistička smera. Od redovnih smerova učenici mogu izabrati između prirodno-matemaričkog, društveno-jezičkog i opšteg smera.

Na prirodno-matematičkom smeru ima 60 mesta, a prošle godine je za upis na ovaj smer bilo potrebno minimum 50,39 bodova.

Na društveno-jezičkom smeru ima takođe 60 mesta, a prošle godine je za upis bilo potrebno najmanje 63,09 bodova.

Na opštem smeru gimnazije ima 30 mesta i prošle godine je za upis bilo potrebno najmanje 78,29 bodova.

Dva specijalizovana smera u gimnaziji su: obdareni učenici u Filološkoj gimnaziji – engleski jezik (24 mesta, minimum 189,83 bodova) i učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (20 mesta, minimum 216,56 bodova).

Za ovu školsku godinu prijave za specijalizovani filološki smer su već završena, dok su ta računarski još uvek u toku.

Svi smerovi su četvorogodišnji.

Prema reformi gimnazija, pored građanskog vaspitanja i verske nastave, učenici imaju još 4 izborna predmeta u ponudi, od kojih treba da izaberu 2. To su:

  1. Jezik, mediji i kultura ,
  2. Primenjene nauke ,
  3. Pojedinac, grupa i društvo ,
  4. Zdravlje i sport .

Ekonomsko-trgovinska škola „Slavka Đurđević“

U ovoj školi učenicima se nude smerovi u dva područja rada: ekonomija, pravo i administracija i trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

U oblasti ekonomije, prava i administracije nude se četiri obrazovna profila. Za profil pravni tehničar ima 30 mesta, a prošle godine je za upis bilo potrebno minimum 65,78 bodova. Za profil tehničar obezbeđenja ima takođe 30 mesta, a minimalni broj bodova za upis prošle godine bio je 60,37 bodova. Za ekonomskog

tehničara ima 30 mesta i prošle godine je bilo potrebno minimum 68,30 bodova za upis. Sva tri profila su četvorogodišnja.

U oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma u ponudi škole su 4 obrazovna profila, od kojih su 1 četvorogodišnji i 3 trogodišnja. Četvorogodišnji profil je turistički tehničar. Na ovom smeru ima 30 slobodnih mesta, a za upis profila prošle godine je bilo potrebno 72,40 bodova.

Među trogodišnjim profilima su kuvar, konobar i trgovac. Na sva tri smera ima po 30 slobodnih mesta. Za profil konobar je prošle godine bilo potrebno minimum 36,51 bodova za upis, dok je za profil trgovac bilo potrebno 40,72 bodova. Za profil kuvar je do sada bilo potrebno nešto više bodova – 64,54 bodova.

Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“

Škola u ponudi ima smerove u dva područja rada: elektrotehnika i geodezija i građevinarstvo.

U području rada elektrtehnike đaci imaju izbor između 6 obrazovnih profila. Profil elektrotehničara informacionih tehnologija je svakako nešto što je poslednjih godina veoma popularno i traženo, pa je prošle godine za upis na ovaj smer bilo potrebno minimum 89,28 bodova, a mesta ima za 30 učenika. Odmah za njim po traženosti ga sledi obrazovni profil elektrotehničar multimedija, za koji je prošle godine bilo potrebno 70,76 bodova i na kom takođe ima mesta za 30 učenika. Profil administrator računarskih mreža je još jedno veoma traženo zanimanje poslednjih godina i za upis na ovaj smer gde ima mesta za 30 učenika prošle godine je bilo potrebno 76,20 bodova. Na profilu elektrotehničar energetike mesta ima za 30 učenika, a prošle godine za upis na ovaj profil bilo je potrebno minimum 58,71 bodova. Profil mehatronike moćiće da upiše 30 učenika, a prošle godine njima je bilo potrebno minimum 59,26 bodova za upis. Svi ovi obrazovni profili su četvorogodišnji. Jedini trogodišnji obrazovni profil u ovoj školi je profil autoelektričar, na kom ima mesta za 30 učenika i za koji je prošle godine bilo potrebno minimum 39,46 bodova.

U području rada geodezije i građevinarstva nude se dva obrazovna profila, oba četvorogodišnja i sa kapacitetom od po 30 mesta. Prvi je građevinski tehničar (prošle godine minimum 58,58 bodova), a drugi arhitektonski tehničar (prošle godine minimum 70,36 bodova).

Prva tehnička škola

U ovoj školi nude se obrazovni profili u dva područja rada: mašinstvo i obrada metala i tekstilstvo i kožarstvo.

U području rada mašinstvo i obrada metala postoji 4 obrazovna profila, od kojih su dva četvorogodišnja i dva trogodišnja. Četvorogodišnji obrazovni profili su tehničar za kompijutersko upravljanje (CNC) mašina (prošle godine za upis minimum 50,21 bodova) i mašinski tehničar za kompijutersko konstruisanje (prošle godine za upis minimum 51,70 bodova). Na oba obrazovna profila ima mesta za po 30 učenika. Trogodišnji profili sua auromehaničar (prošle godine za upis minimum 42,67 bodova)i mehaničar grejne i rashladne tehnike (prošle godine za upis minimum 44,90 bodova). Na oba obrazovna profila ima mesta za po 15 učenika.

U području rada tekstilstvo i kožarstvo u ponudi su jedan četvorogodišnji i jedan trogodišnji obrazovni profil. Četvorogodišnji je profil modelar odeće, na kom ima mesta za 30 učenika i za koji je prošle godine bilo potrebno minimum 42,67 bodova za upis. Trogodišnji obrazovni profil je profil modni krojač, koji je u sistemu dualnog obrazovanja, ima mesta za 30 učenika i prošle godine je za upis ovog profila bilo potrebno minimum 42,59 bodova.

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj“

U ovoj školi u području rada hemija, nemetali i grafičarstvo nudi se obrazovni profil knjigovezac, koji traje 3 godine i na kom ima mesta za 12 učenika.

U području rada delatnost ličnih usluga u ponudi je profil ženski frizer, koji je trogodišnji i na kom ima mesta za 12 učenika.

U području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane nude se dva trogodišnja profila: pekar sa 12 slobodnih mesta i cvećar-vrtlar, na kom ima mesta za 8 učenika.

T.P.

 

(Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina – biser centralne Srbije“ koji sufinansira Grad Jagodina)

Prethodni tekstPALMA : ALBANSKI TERORISTI BI DA SUDE – TO JE ISTO KAO KADA ISLAMSKA DRŽAVA SUDI I PRESUĐUJE
Sledeći tekstOdržan maturski ples u Jagodini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime