PREMINUO SLAVNI KREATOR OSKAR DE LA RENTA

0

Kako prenose ABC i Gawker, legendarni modni dizajner je umro juče, u 82. godini.

Uzrok smrti nije zvanično saopšten, ali se pretpostavlja da je u pitanju kancer koji mu je dijagnostifikovan 2006. godine.

Oscar_de_la_Renta_by_foto_di_mattiDe la Renta je inače, nedavno kreirao haljinu koju je Amal Alamudin nosila na venčanju sa Džordž Klunijem.

De la Renta je popularnost stekao ranih šezdesetih dizajniranjem odeće za Džeki Kenedi.

Tokom karijere bio je omiljeni izbor kako filmskih zvezda tako i Prvih dama (Nensi Regan, Beti Ford, Lora Buš) koje su nosile haljine s njegovim potpisom. Bio je blizak s Hilari Klinton kojoj je 1997. dizajnirao haljinu za inauguracijski bal.

Rođen je 1932. u Dominikanskoj Republici, a s 18 godina odselio je u Madrid gde je studirao slikarstvo. Njegov mentor bio je Kristobal Belencijaga, a nakon preseljenja u Pariz radio je za Lanvin.

Prošle godine je rekao govoreći o borbi sa rakom da je „potpuno čist“

–  Jedine stvarnosti u životu su te da se rađate i umirete. Uvek verujemo da ćemo živeti zauvek. Smrt nikada ne prihvatamo. Nakon ovakvih upozorenja naučite ceniti svaki dan života – rekao je tada de la Renta.

Bio je blizak s Hilari Klinton kojoj je 1997. dizajnirao haljinu za inauguracijski bal. Mi ćemo ga, naravno, najviše pamtiti po njegovim kreacijama koje su nosile Novakova Jelena (u vreme dok se još prezivala Ristić) i naša prelepa teniserka Ana Ivanović.

Nedavno je kreirao i haljinu koju je Amal Alamudin u Veneciji nosila na venčanju sa Džordžem Klunijem. Sam De la Renta, sa svojom elegantnom figurom, bio je omiljena ličnost njujorškog sveta mode. Omiljeni je dizajner uticajne urednice američkog Voga Ane Vintur i glumice Sare Džesike Parker. Poznat je kao jedan od „klasičnih“ kreatora, poznat po izrazito ženstvenim kreacijama, laskavim siluetama sa punim suknjama, uskim strukom i često u nežnim bojama i sa cvetnim motivima.

oskavr haljina
Džordž Kluni i Amal Alamudin u Veneciji

izvor internet, Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime