Preminuo poznati novinar, dugogodišnji dopisnik Tanjuga – Dušan Aničić

0

Dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Jagodine i dugogodišnji predsednik Kluba novinara Pomoravlja Dušan Aničić, preminuo je u ponedeljak 01.novembra 2021. u 75. godini.
Dušan Aničić je rođen 10.oktobra 1947.godine u Velikoj Sočanici kod Dervente (BiH). Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu. Bio je novinar i saradnik Vjesnika, Večernjeg lista, Pakračkog vjesnika, Jednote, Danasa, Nacionala i Novinske agencije Tanjug.
Bio je ratni izveštač iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i Metohije. U svojstvu novinara Tanjuga pratio je i izveštavao o posetama političko privrednih delegacija Srbije iz Beča, Pariza, Moskve, Rima, Minhena, Sankt Peterburga, Milana, Verone, Barija, Soluna.
Dobitnik je novinarske nagrade Tanjug-a ,,za najbolji tekst – seriju tekstova“ 1999. godine i nagrade za novinarstvo ,,Kristalna prizma“ Kulturno prosvetne zajednice Jagodina, za 2004. godinu. Ove godine je dobio nagradu Kluba novinara Pomoravlja za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije.
Objavio je tri knjige poezije ,,Potraživanja“ 1972. godine, ,,Pod mekom zavesom kiše“, 2014. i ,,Mačkovo oko“ 2021.godine. Vrlo veliki odjek u javnosti imala je njegova knjiga ,,Kako ubiti narod“objavljena 2017. godine u izdanju ,,BeoSinga“.
Dušan Aničić je bio dugogodišnji predsednik Kluba novinara Pomoravlja, član Upravnog odbora Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, kao i član Udruženja novinara Srbije i Međunarodne federacije novinara ( International Federation of Jurnalist ) u Briselu.
Njegovo ime se nalazi u biografskom leksikonu ,,Hiljadu najpoznatijih Jagodinaca“, Radeta Milosavljevića i knjizi ,,Velegrad sporta i turizma“, Živomira Žiće Krstića.
Sahrana Dušana Aničića, obavljena je 2.novembra 2021. godine na jagodinskom groblju u krugu najuže porodice

 

Prethodni tekstU vrtiću „Pivarac“ u toku prelazak sa stare gasne stanice na novu
Sledeći tekstTraktor – opasnost u saobraćaju?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime