Preminuo likovni umetnik i pedagog Branislav Đokić Kan

0

U petak, 17. marta, preminuo je Branislav Đokić Kan, zavičajni likovni umetnik, a pre svega likovni pedagog, koji je tokom četiri decenije rada u prosveti upućivao u tajne umetničkog stvaralaštva generacije mladih ljudi. Bavio se i pisanjem aforizama i crtanjem karikatura.
Rođen je u Jagodini 1947. godine. Završio je Višu pedagošku školu – slikarski odsek. Studirao je istoriju umetnosti. Studijski je boravio u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Francuskoj, Izraelu, Španiji i Italiji. Radio je kao nastavnik likovne kulture. Osnovao je i vodio galeriju „Š“ u osnovnoj školi u Potočcu i galeriju „Odmor“ u školi „17. oktobar“ u Jagodini. Živeo je i radio u Jagodini gde je imao privatnu školu crtanja i slikanja. Učestvovao je na brojnim humanitarnim kolonijama i aukcijama. Izlagao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a samostalno devet puta. Poslednju samostalnu izložbu imao je 2016. godine u Zavičajnom muzeju u Jagodini.
Branislav Đokić Kan je bio dugogodišnji saradnik naše ustanove. Ne samo da je redovno dovodio svoje učenike u muzej, nego smo zajedno realizovali nekoliko zanimljivih događaja od kojih je posebno bio uspešan „Prvi mobi foto fest – Svetlopisi“ koje je Kan priredio sa učenicima Osnovne škole „17. oktobar“ i na kome je predstavljeno 130 fotografija čiji su autori bili jagodinski osnovci.
Pamtićemo ga kao duhovitog čoveka, vedrog duha, posvećenog svom poslu. Trudio se da najmlađim generacijama probudi svest o potrebi negovanja kulture. Podržavao je svaku inicijativu da se pokrene i oživi likovni život u Jagodini i bio redovan posetilac svih kulturnih dešavanja u gradu.
Uz veliko žaljenje što smo izgubili prijatelja i poštovaoca naše ustanove, izražavamo i ovim putem najdublje saučešće članovima porodice.

Zavičajni muzej Jagodina

Prethodni tekstDragoljub Simonović osuđen na pet godina zatvora za paljenje kuće novinara
Sledeći tekstKako kupiti sigurnu nekretninu: Saveti za proveru statusa i vlasništva

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime