Kako kupiti sigurnu nekretninu: Saveti za proveru statusa i vlasništva

0

Kupovina nekretnine može biti velika investicija, ali nije uvek jednostavna. Nije retkost da se nekretnine prodaju bez pravilne legalizacije i uknjižbe, što kasnije može izazvati probleme za kupca.

Pored toga, gradske vlasti često planiraju promene u određenim delovima grada, kao što je izgradnja puteva, a ove informacije nisu uvek dostupne kupcima.

Iako se nekretnine prodaju u viđenom stanju u trenutku prodaje, a ne u budućnosti, prećutkivanje informacija od strane prodavca ili agencije može se smatrati neetičkim.

Kupac bi mogao biti iznenađen kada otkrije da su deo placa, zgrade ili kuće koje je kupio planirane da budu srušene zbog gradskih planova.

 

Zbog toga je važno da kupci preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli ovu situaciju. 

Kako proveriti status nekretnine

Pre nego što se odlučite na kupovinu nekretnine, važno je da proverite da li je sve u redu sa njom. Kada je u pitanju prodaja stanova Jagodina, možete koristiti sledeće metode da proverite status nekretnine:

 

  • Saznajte tačnu adresu nekretnine: Adresa nekretnine je ključna informacija koju morate da znate. Ako je moguće, saznajte i katastarsku opštinu, broj parcele i ime vlasnika, ali ovo nije neophodno jer u Katastru se na osnovu adrese nekretnine mogu dobiti sve ostale potrebne informacije.

 

  • Proverite da li je nekretnina uknjižena: Na sajtu Republičkog geodetskog zavoda možete saznati da li je parcela ili nekretnina uknjižena i da li je pod teretom. To će vam dati uvid u to da li postoji neki dug koji mora da se plati pre kupovine nekretnine.

 

  • Posetite Službu za katastar nepokretnosti: Možete otići lično u službu za katastar nepokretnosti u Jagodini sa potrebnim podacima i dobiti iste informacije.

 

  • Proverite sa notarom: Informacije o nekretninama možete proveriti i kod bilo kog notara, jer oni takođe imaju pristup katastarskim podacima.

 

  • Proverite planove Grada za kvart u kojem se nekretnina nalazi: Želite da znate šta Grad planira u kvartu u kojem se nekretnina nalazi? Potražite informacije u Direkciji za urbanizam i izgradnju.

Kako na jednostavan način proveriti ko je vlasnik nekretnine?

Na sajtu Republičkog geodetskog zavoda moguće je brzo i jednostavno pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele.

Podaci koji se nalaze u aplikaciji E-katastar se ažuriraju jednom nedeljno i u potpunosti su identični sa sadržajem podataka koji se nalaze u katastru nepokretnosti.

Kada pristupite elektronskom katastru, potrebno je da izaberete opciju „javni pristup“, a zatim opštinu na kojoj se nalazi nepokretnost. 

Kako da proverite da li je vlasništvo nad nekretninom čisto?

Da biste bili sigurni da je vlasništvo „čisto“, proverite da zemljište na kojem se nalazi nekretnina nema tereta ili zabeležbi. U delu E-katastra gde se nalaze tereti na nepokretnosti može stajati da tereta nema, ali ispod toga se može naći nekoliko predmeta koji su zabeleženi kao žalbe ili sudski procesi vezani za tu nepokretnost.

Kada postoji zabeležba, moguće je prometovati nekretninom, ali treba imati u vidu da taj promet nosi određene rizike. Naime, ako postoji spor pred sudom u vezi sa stanom koji želite da kupite, morate biti svesni da će ishod tog spora uticati na vaše vlasništvo nad stanom.

Kada se radi o eventualnom dokazivanju vlasništva putem E-katastra, podaci koje biste odštampali sa sajta ne mogu da služe kao zvaničan dokument, jer nisu pravno validna.

Za dokazivanje vlasništva potrebno je uzeti izvod iz lista nepokretnosti, koji je zvaničan dokument izdat od strane države i može da služi kao dokaz u slučaju da je potrebno dokazivati vlasništvo. 

Kako bezbedno kupiti nekretninu

Ako kupujete stan ili kuću, ne morate da plaćate nekoga da proveri nekretninu umesto vas. To možete i sami brzo da učinite tako što ćete da posetite sajt Republičkog geodetskog zavoda.

 

Međutim, ako na izvodu ili na sajtu postoji bilo šta upisano u delu Tereti ili Zabeležbe, pre kupovine takve nekretnine potrebno je da se konsultujete sa stručnom osobom kako biste bili sigurni da razumete sve upisane terete i zabeležbe i da ste svesni svih rizika koji mogu da budu povezani sa kupovinom nekretnine.

Uverite se da je vlasništvo nad nekretninom potpuno čisto i da ne postoji nijedan spor ili teret koji bi mogao da ugrozi vaše vlasništvo. Na taj način ćete biti sigurni da ste uložili svoj novac u sigurnu investiciju, posebno ako vam je krajnji cilj izdavanje stanova Jagodina.

Kupovina nekretnine je ozbiljan korak i treba biti oprezan. Nadamo se da će vam ove informacije biti od pomoći pri odluci o kupovini nekretnine. Srećno!

Fotografije su sa sajtova: unsplash.com i freepik.com.

Prethodni tekstPreminuo likovni umetnik i pedagog Branislav Đokić Kan
Sledeći tekstKako podmladiti kožu oko očiju?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime