POTREBE I MOGUĆNOSTI ZA DELOVANJEM U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE I PRAVILNOG UPRAVLJANJA OPASNIM OTPADOM NASTALOG PRIMENOM SREDSTAVA ZA ZAŠTITU I TRETMAN BILJA

0

Dana 25.12.2020. godine održan je sastanak radne grupe pod nazivom „Potrebe i mogućnosti za delovanjem u oblasti zaštite životne sredine i pravilnog upravljanja opasnim otpadom nastalog primenom sredstava za zaštitu i tretman bilja”. Sastanak je održan preko platforme „ZOOM“ u okviru aktivnosti na projektu „Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno odgovorno“, koji realizuju „Mladi poljoprivrednici Srbije“ i „Sentar za savremenu edukaciju i komunikaciju“, a finansira Evropska unija.

Voditelj/facilitator sastanka bila je master analitičar zaštite životne sredine Danijela Gavrić, koja je pozdravila prisutne i upoznala ih sa osnovnim ciljevima i zadacima sastanka. Prezentacija koju je održao prof. Dr Blažo Lalević ukazala je na probleme koji se javljaju u životnoj sredini nakon primene pesticida i opasnosti po javno zdravlje koje predstavlja neadekvatno upravljanje otpadnom ambalažom od pesticida.

 U nastavku sastanka, Danijela Gavrić je upoznala prisutne sa prethodnim iskustvima, gde su organizovane radionice za poljoprivredne proizvođače što je imalo za rezultati prikupljanje ambalažnog otpada od pesticida, pravilno skladištenje na njihovim gazdinstvima do krajnje predaje ovlašćenom operateru. Prisutne je upoznala sa definisanim ulogama pravnih subjekata i njihovim delovanjem prema Zakonu o upravljanju otpadom i zakonodavnim okvirom koji se primenjuje u gradovima širom Srbije. Tokom prezentacije predstavila je novi vid edukacije poljoprivrednika, koji obuhvata planirane aktivnosti u mesnim zajednicama čim se, s obzirom na epidemiološku situaciju, steknu uslovi.

Specifični indikatori u okviru projekta su upravo edukacija koja vodi ka promeni stavova i ponašanja poljoprivrednika što dalje utiče na smanjenje opasnosti i rizika prilikom upotrebe preparata za zaštitu bilja i promovisanje organske proizvodnje i drugih održivih praksi.

Profesor dr. Blažo Lalević govorio je o članu 101 A koji se odnosi na zakonsku obavezu poljoprivrednih proizvođača za IPARD podsticaje iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji su u obavezi da ispune odgovarajuće uslove o zaštiti životne sredine.

Osim predstavnika udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“, sastanku su prisustvovali predstavnici ENVIPACK-a d.o.o. Beograd i jedinice lokalne samouprave (gradska uprava za zaštitu životne sredine) grada Jagodine.

Direktor ENVIPACK-a d.o.o. Beograd, Aleksandar Šošević, je, kroz konkretne primere iz dosadašnje prakse na teritoriji AP Vojvodine, ukazao na mogućnost saradnje sa lokalnim samoupravama, udruženjima, poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama i poljoprivrednim proizvođačima u cilju što efikasnijeg prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida.

Predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine su izrazili svoju zainteresovanost za projekat i istakli da je u pripremi lokalni plan upravljanja otpadom za period 2021-2031. godina i da će dokumenti izrađeni kroz projektno istraživanje, rezultirati boljem sagledavanju problema koji se odnosi na upravljanje otpadom od sredstava za zaštitu bilja, tako da će, kroz ovaj plan, grad Jagodina još jasnije pristupiti rešenjima u ovoj oblasti zaštite životne sredine.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Prethodni tekstPostavljanja vertikalne signalizacije u ulicama „Knjaza Miloša“ i „Francuske“
Sledeći tekstPostavljanje vertikalne signalizacije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime