POTPUNO SKRAĆENA ISTORIJA SRBIJE – 4,79!

0

„Potpuno skraćena istorija Srbije”  autora Maje Pelević i Slobodana Obradovića, u režiji Olivere Đorđević, Pozorišta mladih u Novom Sadu, dobila je najvišu ocenu do sada 4,79. Ovo spada u visoke ocene i pokazuje da se jagodinskoj publici itekako dopala predstava.

U pitanju je praizvedba teksta na temu koja je već dovoljno očigledna iz naslova.

– Ovo nije politička, nego vesela predstava o istoriji Srbije, o tome odakle smo došli i šta smo postigli. Ispostavlja se da Srbije više nije zemlja seljaka, nego zemlja super heroja. Krećemo od nastanka Srbije, i stižemo do ovih dana. Ne znamo gde idemo dalje, mi ne idemo u budućnost, ne znamo šta nas čeka tamo, već se zaustavljamo u sadašnjosti – kaže rediteljka predstave Olivera Đorđević.

Istorija Srbije, po rečima autorskog tima ove predstave, kao i istorija svake druge države sa ozbiljnom prošlošću, na prvi pogled deluje kao tema u kojoj ima malo prostora za smeh. “Tu su brojni usponi i padovi, intrige, izdaje, atentati, politički preokreti i nasilni prevrati, mitomanija, ratovi, laž i manipulacija u formi diplomatije…”

– Predstava “Potpuno skraćena istorija Srbije” u duhu montipajtonovskog poigravanja sa nekim elementima političke nekorektnosti “Saut parka”, sagledava sve te događaje sa kritičkom distancom i sa ”veselije” strane. Ako ništa drugo onda zato što su humor i kritičnost najbolji način da se suočimo sa mentalitetskim boljkama koje nas kroz istoriju uporno prate – kaže autorski tim predstave. – Kada se uzme u obzir bogatstvo istorijskog materijala, jasno je da u predstavi nije moglo da bude mesta za sve. Niti nam je ideja bila da se događaji iz naše bliže i dalje istorije faktografski rekonstruišu. Brzopotezno smo se osvrtali na odabrane sekvence iz današnjeg ugla, uz sagledavanje posledica te i takve istorije. Kakvi smo bili, kakvi smo u međuvremenu postali, kakvi smo danas, kakvo će nam biti sutra…

U predstavi igraju: Ratko Radivojević, Saša Latinović, Ivan Đurić, Ervin Hayimurtezić, Slobodan Ninković, Saša Stojković, Marija Mitrović i Kristina Savkov / Slavica Vučetić.

1. „Mister dolar“ Narodno pozorište Subotica – 4,17

2. “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” Šabačko pozorište – 3,87

3. „Vlast“ Narodno pozorište Toša Jovanović Zrenjanin – 4,31

4. „Potpuno skraćena istorija Srbije“ Novi Sad 4,79

Prethodni tekstMARČELO U SREDU NA PEDAGOŠKOM FAKULTETU!
Sledeći tekstSAŠA MIRKOVIĆ HOĆE NA ČELO RADIO TELEVIZIJE SRBIJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime