POTOMAK MEDVEDA KNINDŽE KAPETANA DRAGANA – MEDVEDICA MARA TEŠKO BOLESNA (VIDEO)

0

U jagodinskom ZOO vrtu „Tigar“ pre desetak dana razboleo se mužjak mrkog medveda Leon, a danas i ženka Mara. Verovatno se radi o prolaznoj slabosti, pošto se mužjak polako oporavlja ali ženka koja od mladunčeta boluje od epilepsije, teško podnosi bolest. Ovi medvedi su potomci čuvenog medveda Knindže koga je kapetan Dragan doneo u „BEOZOOVRT“ devedesetih godina.

„Otežavajuće okolnosti što se tiče ženke su te da ona već boluje od epilepsije i ima godinama probleme s kojima se i mi suočavamo i pomažemo sve što je u našoj moći. I mužjak i ženka su stari, imaju po 14 godina. Godine starosti, problemi koje ima od ranije i njeno stanje trenutno mi ne daju da budem optimista, ali znam sigurno da ćemo sve učiniti da je spasimo“ kaže glavni veterinar ZOO vrta u Jagodini Vlada Jovanović.

Jutros su prevođeni Jovanovićem, radnici zoo vrta uspeli da uđu kod ženke bez „sediranja“ kako joj ne bi ugrozili život jer svaka anestezija za nju može da bude smrtonosna.

KNINDŽA – MEDVED KAPETANA DRAGANA

knindza2
Knindža, verni drug Kapetana Dragana

U Beo ZOO vrt Knindža je stigao početkom ’90-tih godina u vreme rata u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Novine su objavile da su malo meče bosanskog mrkog medveda boraca SAO Krajina, koje je obučavao Kapetan Dragan, pronašli negde u Lici i da su ga usvojili. Brinuli su o njemu, hranili ga i uspeli da ga othrane.

Svima je bilo jasno da će mališa vrlo brzo narasti toliko da će početi da pretstavlja pretnju. Ukoliko bi ostao uz borce SAO Krajina sudbina mu ne bi bila naklonjena. U nekom trenutku bi morao da bude eliminisan. Ne zato što su borci  surovi već zato što bi toliko narastao da bi postao opasan za ljude da ga zadrže, a sa druge strane, baš zato što je odrastao sa ljudima koji su brinuli o njemu, hranili ga i gajili, ne bi bio sposoban za samostalan život u divljini. Medvedić ne bi bio sposoban da lovi, pronalazi hranu i pitanje je koliko bi izdržao sam u prirodi. Posebno jer se nalazio u ratom zahvaćenom području koje su mnoge životinje odavno napustile.

Vest o mečetu stigla je i do Beo ZOO vrta, a Vuk Bojović se dogovorio sa Kapetanom Draganom da Vrt Dobre nade preuzme brigu o maskoti boraca SAO Krajine. Medved je prebačen u Beograd, dobio je svoj dom, ime Knindža – po imenu elitne vojničke formacije SAO Krajine.

Kad je stigao na ogradi velikog kaveza u koji je smešten pisalo je:

KNINDžA – maskota boraca SAO Krajina

Zemlja porekla: Srpska Krajina.

Ubrzo po dolasku u Beograd Knindža je dobio društvo, u kavez se uselila i jedna dama medvedica simboličnog imena Lika. U početku je bio plašljiv, bežao je od nje, ali se vremenom navikao i ta ljubav je jedna od najlepših i najdugotrajnijih u Beo ZOO vrtu. Iz ove veze kasnije su došli na svet medvedi koji žive u jagodinskom ZOO vrtu.

A.M.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime