POSETITE MUZEJ NAIVNE UMETNOSTI, IZLOŽBA JOŠKINA ŠIJANA TOKOM DECEMBRA

0

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, ustanovi kulture od nacionalnog značaja, otvorena je samostalna retrospektivna izložba Joškina Šiljana, jednog od vodećih predstavnika autsajder arta pod nazivom ,,Ima li koga?”

Pred brojnim posetiocima izložbu je i zvanično proglasila otvorenom Nina Krstić, direktorka MNMU iz Jagodine, a simpatičnu besedu održao je i sam autor koji se predstavio sa stotinak crteža, slika i instalacija.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i infomirsanja Republike Srbije, odgovorni urednik Nina Krstić koja je napisala i esejistički tekst, kao i Nina LJubomirović koja je prikupila biografske podatke o autoru. Katalog monografskog tipa odlično je odštampan u ,,Grafostilu” u Kragujevcu u tiražu od 700 primeraka, prevod je delo Radmile Paunović Štajn, a dizajn osvedočenog majstora za ulepšavanje knjiga i redovnog profesora FILUM-a u Kragujevcu Slobodana Štetića.

– Slikarstvo Joškin Šiljana predstavlja dragocenu nadgradnju ove vrste umetnosti u Srbiji. Svakako je nezaobilazna likovna pojava unutar kontinuiteta razvoja ove vrste likovnosti i na širem evropskom planu, što dokazuje njegova prisutnost na najznačajnijim međunarodnim izložbama, ali i nagrade i priznanja za izložena dela. Slobodom i spontanošću osobenog likovnog izražavanja Šiljan nam svojim delima otkriva bogatstvo svoga duha, lucidnost, toplinu i dirljivu iskrenost. NJegov opus zapravo, predstavlja svojevrsni dnevnik, jer su motivi njegovih dela uglavnom autobiografskog karaktera, gde likovnošću lično podiže na nivo univerzalnog. Negujući slobodu likovnog izražavanja u svim njenim vidovima, Šiljan je radio na pronalaženju deteta u sebi. Onoga trenutka kada ga je pronašao pun neobazrivosti i neposrednog iskaza, nemotivisane akcije, znao je da je jako blizu svom čistom likovnom izrazu. Za razliku od naivnih umetnika, koji se zadržavaju na mimetičkom nivou i ne izlaze iz domena figurativnog, on se izražava nemimetičkim oblicima, intuitivnom likovnom kombinatorikom znakova, koji doživljaj odražavaju vizuelnim izrazom i prostornim odnosima – zapisala je, pored ostalog, o stvaralaštvu ovog osobenog i priznatog umetnika u katalogu Nina Krstić.

Izložba Joškina Šiljana biće dostupna ljubiteljima likovnih umetnosti tokom meseca decembra.

foto A. Dobrosavljević

Prethodni tekstDačić ponovo izabran za predsednika SPS
Sledeći tekstBESPLATAN PREVOZ ZA BOLESNE, JEDINO U JAGODINI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime