PONOVO KREDITI PRIVREDI PROTIV KOJIH JE BIO RADULOVIĆ

0

Posle godinu dana prekida, Fond za razvoj ponovo odobrava kredite.

Da podsetimo, ministar privrede u prethodnoj vladi Saša Radulović snažno se protivio fiskalnim podsticajima privredi.

1Za svog mandata je prvo odlagao sednice UO Fonda na kojim bi se krediti privredi odobravali, a zatim je, na njegov predlog, Vlada usvojila plan rada Ministarstva privrede, a koji je podrazumevao da u budžetu za ove godine nisu opredeljena sredstva za kreditiranje privrednika. Tokom leta Vlada je izdvojila sredstva i usvojila programe kreditiranja koje preduzetnici, kao i mala i srednja preduzeća mogu da koriste.
– Jedan od tri stuba aktivnosti ministarstva je podrška privrednicima kojima je potreban podsticaj države za početak i unapređenje poslovanja. Država je za te namene do kraja 2014. opredelila sredstva u iznosu od pet milijardi dinara, a iznos može biti i veći ako bude interesovanja. Taj novac stoji na raspolaganju domaćoj privredi i može se koristi za čitav niz aktivnosti koje će unaprediti poslovanje i doprineti zapošljavanju: rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata, modernizaciju proizvodnje novom opremom, obezbeđivanje obrtnih sredstava, kao podsticaj početnicima u poslu ili nezaposlenima koji se okreću preduzetništvu – kaže za “Blic” ministar privrede Željko Sertić.
Prema usvojenim programima, na najduži rok od deset godina biće moguće podići investicioni kredit. Maksimalni iznos za ove namene je 200 miliona dinara, a privrednik ga otplaćuje osam godina, uz grejs period od dve godine i godišnju kamatu od samo dva do tri odsto. Privrednicima će biti dostupne i pozajmice za finansijsko restruktuiranje na sedam godina, uz dve godine počeka i četiri odsto godišnje kamate.

Najmanje kamate od svega 1,5 odsto jesu za kredite namenjenje firmama sa poplavljenih područja. Oni će moći da uzmu investicioni kredit na sedam godina u iznosu od 50 miliona dinara ili na četiri godine u istom iznosu, uz godinu dana grejs perioda za nabavku opreme.

Izvor Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime