POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK KRAJPUTAŠA

0
Jagodina, 21. novembra 2018.- U okviru svecanosti povodom 100 godina od Velikog rata, i 104. godine od Kolubarske bitke, danas su u Jagodini, polozeni venci kraj Spomenika krajputasa borcu Kolubarske bitke Zivojinu Gligorijevicu i evocirane uspomene na taj period srpske istorije. Vence i cvece polozili su clanovi SUBNOR-a, potomci Solunskih boraca, gradjani i porodica Gligorijevica. FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr    

U okviru svečanosti povodom 100 godina od Velikog rata, i 104. godine od Kolubarske bitke, danas su u Jagodini, položeni venci kraj Spomenika krajputaša borcu Kolubarske bitke Živojinu Gligorijeviću i evocirane uspomene na taj period srpske istorije.

Vence i cveće polizilu su članovi SUBNOR-a, potomci Solunskih boraca, građani i porodica Gligorijevića.

Kraj Spomen obeležja o Velikom ratu i Kolubarskoj bici gvorio je direktor Istorijskog arhiva u Jagodini istoričar mr. Dejan Tanić.

Gligorijević je poginuo na današnji dan 1914. godine, telo mu nikada nije pronađeno, podsetio je na svog pretka praunuk Dragan Gligorijević.

Na spomeniku piše da je bio „drugi pozivac i da je poginuo u 38. godini, da je pripadao prvoj četi drugog bataljona, petog puka Moravske divizije“ a da je spomenik podigla supruga Aleksija sa sinovima Miroslavom i Mijajlom i kćerkom Milicom.

Piše i ovo: „Stan putniče, stan rođače te pročitaj spomen moj koji pado na čuku. Krvlju sam zemlju zalio i kostima zemlju potrusio 21.11.1914. godine“.

Spomenik Gligorijeviću je podignut 1920. godine i „jedan je od najlepših spomenika krajputaša u Srbiji“, ocenili su stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Na dan otvaranja spomenika 1920. godine „priređeno je opelo kojem su prisustovali visoki vojni zvaničnici tog vremena i koji su posthumno odlikovali Živojina Gligorijevića i porodici uručili orden i plaketu“, zapisali su hroničari tog vremana.

Spomenik se nalazi na početku Ulica Ribarski put i Jovanča Micića, odmah kraj pružnog prelaza na Državnom putu Jagodina-Despotovac-Svilajnac. Rad je vajara iz Beograda.

O Spomeniku je šezdesetih godina prošlog veka, kaže Dragan Gligorijević, rađen dokumentarni film koji je prikazivan u žurnalima pre projekcije igranih filmova u biskopima.

Tanjug

Prethodni tekstPOLJOPRIVREDNICI JAGODINE I SLEDEĆE GODINE BIĆE OSLOBOĐENI POREZA
Sledeći tekstIKEA UKIDA 7.500 RADNIH MESTA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime