Polaganje teorijskog ispita za vožnju bez po muke

1

Polaganje testova za vožnju uglavnom se do sada smatralo kao nešto što i nije tako teško, ali i što se položi iz prve. Ipak, postoje i oni koji su se sa ovim delom ispita dobrano pomučili, ali i oni koji su ga olako shvatili. Bilo kako bilo, to je svakako ispit kome se treba detaljno posvetiti, i zbog dalje obuke, i zbog budućnosti u kojoj treba da preuzmemo ulogu odgovornog i savesnog vozača. A bez poznavanja osnovih pravila saobraćaja to je nemoguće.

Kako se spremiti za teorijski ispit za B kategoriju

Kako je to prva stepenica na putu do vozačke dozvole, polaganju teorijskog ispita prethodi adekvatna teorijska nastava. Nju izvode kvalifikovani predavači, koji na ukupno 40 školskih časova upoznaju kandidate sa pravilima saobraćaja koji su neophodni da se znaju pre nego što se krene sa praktičnom obukom. To je situacija koju mnogi olako shvate, odnosno misle da znaju sve što je potrebno za teorijski ispit za B kategoriju. Ipak, to je uglavnom zamka, jer se na teorijskim časovima ujedno vrši i priprema za samo polaganje, na kome zna da bude zadataka koji su kandidatima na polaganju problem. Zato je jako važno proći sve situacije sa predavačima, kao i raditi testove i učiti pravila. Ispit se ipak ne može položiti sam od sebe, a otkad se radi na kompjuteru, uz nadzor policije, svaka vrsta nelegalnih aktivnosti je nemoguća.

Neophodni rad i koncentracija

Dakle, bez redovnog dolaska na časove i punu koncentraciju na njima, nema uspešno položenog teorijskog dela ispita. Često kandidati, zbog mnogih drugih obaveza (uglavnom je to škola, fakultet ili posao), ne uspevaju da mu se dovoljno posvete, ili kad dođu na čas u večernjem terminu, od umora nemaju koncentraciju. To zna da bude teško, ali onda se kod kuće svaki deo slobodnog vremena mora podrediti učenju i prolaženju testova. Na kraju krajeva, to i ne traje dugo, a period od završetka obuke do polaganja je kratak.

Oslobodite se treme pred ispit

Iako mnogima deluje samo kao izgovor za neučenje, trema ipak može mnogo uticati na uspeh na polaganju testova. Zato je treba ublažiti koliko god je to moguće, i ne razmišljati o negativnom ishodu. Na ispit je vrlo važno doći naspavan, koncentrisan i na vreme. Ukoliko dođe do toga, to je pogodno tle da se stvori stres, a njega naročito stvara kašnjenje, koje se može preduprediti i tako što će se krenuti  na ispit s namerom da se stigne i ranije. Znanje svakako uliva samopouzdanje i lišava treme – kada ste dobro spremni nema razloga ni za kakav strah.

Kako izgleda sam ispit

U zavisnosti od kategorije za koju se polaže, postoji tačno utvrđen broj pitanja koja se pojavljuju na testu. Takođe, unapred je određeno i trajanje testa, odnosno sinhronizovan početak sa svim drugim kandidatima. Sa svim tim kako izgleda polaganje predacač teorijske nastave detaljno upoznaje kandidate na samoj nastavi, tako da nema nepoznate situacije, koja bi mogla uticati na pojavu straha i treme. Ispit se radi na kompjuteru, moguće je vraćati se na pitanja oko kojih kandidat nije siguran. Vreme koje se dobije za rešavanje je po pravilu i više nego dovoljno da se sve uradi. 

 

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime