Počinje upis đaka prvaka, nevakcinisana deca neće moći u školu

0

Prijava počinje 1. aprila i traje do 30. maja, upisuju se rođeni od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine, uz obavezu da su primili DT, OPV i MMR vakcine

Upis dece u prvi razred osnovne škole počinje danas, 1. aprila i traje do 30. maja, a upisuju se svi rođeni od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine. Međutim, oni koji nisu vakcinisani neće moći da se upišu, a oni roditelji koji svoju decu ne upišu u osmoletku biće kažnjeni po džepu – 100.000 dinara!U prvi razred upisuju se deca koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po godina, odnosno najviše sedam i po, a procenjuje se da ih je oko 70.000. Mogu se upisati i oni koji će do početka školske godine napuniti šest godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u osnovnu školu.

Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje i školu. Za one roditelje ili staratelje koji ne upišu mališane u školu, a da nemaju opravdan razlog za to, sledi novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Od neophodne papirologije potreban je izvod iz matične knjige rođenih (overen prepis ili foto-kopija) koji može biti stariji od šest meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta i vakcinaciji, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi (foto-kopija prijave stana ili foto-kopija lične karte), kao i uverenje predškolske ustanove o pohađanju predškolskog programa koje se dobija u vrtiću.

Kada su u pitanju lekarski pregledi, prvo je potrebno obaviti pregled kod pedijatra, gde roditelji mogu dobiti uput za ostale preglede koje dete mora da obavi, a to su pregledi kod otorinolaringologa, oftalmologa, fizijatra, logopeda i stomatologa, kao i laboratorijske analize krvi iz prsta i urina.
S obzirom na to da neki roditelji odbijaju da vakcinišu svoje mališane, bitno je da znaju da nijedno dete neće moći da pođe u osmoletku ako nije primilo vakcine DT, OPV i MMR. Iako upis predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka, to često predstavlja i stres pojedinim roditeljima, koji strepe od testiranja. Važno je napomenuti da se opustite i da ne opterećujete dodatno decu time. Potrebno je da dete bude opušteno i odmorno kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na kvalitetan način. Testiranje traje od 30 do 40 minuta, a počinje razgovorom s psihologom, koji procenom dečjih odgovora utvrđuje zrelost za polazak u školu.

Prethodni tekstU toku prošle noći lupali automobile i izloge
Sledeći tekstPreživeti u Jagodini – Koliko košta život u gradu?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime