POČELA AKCIJA BESPLATNIH LEKARSKIH PREGLEDA

0

U organizaciji Skupštine Grada a u saradnji sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom, jutros je počela akcija besplatnih lekarskih pregleda i utvrđivanja zdravstvenog stanja građana Jagodine, koja će trajati oko mesec i po dana.

Reč je o akciji koju gradska vlast i zdravstvene ustanove Jagodine sprovode od 2009. godine, svake druge godine. Akcija je počela iz sela Rajkinca.Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je novinarima rekao da je akcija besplatnih pregleda „veoma važna“, da nema putovanja, zakazivanja pregleda, i čekanja.

On je pozvao sve građane da se odazovu na preglede i utvrde svoje zdravstveno stanje. Direktor Opšte bolnice Darko Miletić, je istakao da se lokalna samouprava, potrudila da zajedno sa predstavnicima grada napravi poseta čitavoj populaciji grada i 52 sela. „Akcija će trajati mesec i po dana, posetićemo sve mesne zajednice i napraviti presek zdravstvenog stanja stanovništva. Lekari i tehničari bolnice i Doma zdravlja će se potruditi da dođu do svakog meštanina našeg grada, da na pravi način bude pregledan, istakao je Miletić. Kako je rekao, to područje je poznato po endemskoj nafropatiji ali je zastupljen i veliki boroj nezaraznih bolesti poput visokog pritiska i drugih kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma, što će biti naš prioritet u radu. Direktor Doma zdravlja Miloš Lukić je cenio da su „rezultati prethodnih akcija bili izuzetno efikasni, ostvarili smo sve one efekte koji se traže od ovakvih akcija, pre svega preventiva“. „Iskustvo iz prošlih akcija nam daje garanciju da će ova akcija biti uspešna“, dodao je Lukić. Preglede vrše specijalisti opšte medicine, ginegologije, interne medicine, hirurgije,  stomatologije a prate ih laboranti koji uzimaju krva na analizu i farmaceuti koji odmah izdaju propisane lekove, koji su besplatni. Odziv je dobar, a tome su doprinele i vremenske prilike, odnosno kiša koja je padala prošlih dana pa ljudi ne mogu u njive, kažu medicinari. Prvi ovakav besplatan pregled stanovništva Jagodine, obavljen je 2009. godine na inicijativu tada gradonačelnika Dragana Markovića – Palme, drugi 2011. godine i treći 2013. godine.

Izvor: Tanjug.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime