PITANJE ZA TASOVCA I MIRKOVIĆA: ŠTA RADITE, BRE?!

0

Na molbu ministra Tasovca, Agencija za privatizaciju poslala ultimatum lokalnim samoupravama

Situacija oko implementacije seta medijskih zakona iz dana u dan postaje sve zamršenija, što se i moglo očekivati s obzirom na sve ono što je pratilo pisanje ovih zakona, briselski monitoring i njihovo usvajanje u Skupštini Srbije.

Ovih dana se oglasila i Agencija za privatizaciju ultimatumom koji je uputila lokalnim samoupravama, a na molbu ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, u kome između ostalog stoji:
– Agencija za privatizaciju, na osnovu Zakona o javnom informisanju, objavila je poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 73 medija, od kojih je 64 u vlasništvu lokalnih samouprava, koje su dužne da u skladu sa Zakonom donesu odluke o modelu privatizacije za ova preduzeća. Do danas je Agencija za privatizaciju primila samo 7 ispravno donetih odluka, dok za 30 medija odluke nisu ni dostavljene, a za 17 medija odluke nisu donete u propisanom obliku. Uvažavajući molbu Ministarstva kulture i informisanja, na sastanku kojem su prisustvovali ministar Ivan Tasovac i direktor Agencije mr Ljubomir Šubara, Agencija za privatizaciju je za lokalne samouprave pripremila nacrte Odluka koje su u skladu sa zakonom i koje mogu biti uvažene kao osnov za sprovođenje daljeg postupka privatizacije. Odluke su dostavljene lokalnim samoupravama od kojih se očekuje da najkasnije do 1. aprila ove godine dostave Agenciji ispravne odluke. Pored dostavljenih odluka, ova preduzeća su dužna da u istom roku dostave i odgovarajuću privatizacionu dokumentaciju, što je uslov za objavu javnih poziva, radi njihove prodaje. Agencija za privatizaciju još jednom naglašava da je dostavljanje navedene dokumentacije do 1. aprila ove godine ključni preduslov za raspisivanje javnih poziva za privatizaciju medija, u skladu sa zakonskim rokovima. U suprotnom, zbog kašnjenja i nemogućnosti sprovođenja privatizacije, imajući u vidu da u skladu sa zakonom 1. jula 2015. prestaje finansiranje medija iz budžeta lokalnih samouprava, preti realna opasnost od gašenja tih medija zbog nedostatka finansijskih sredstava za poslovanje, kaže se u saopštenju Agencije za privatizaciju.

351194_ivan-tasovac-skupstina-srbije-2013-fonet-a-l-10_fŠta reći, vrlo licemeran i podmukao potez da se na lokalne samouprave svali odgovornost za neuspele privatizacije, jer su i ministar Tasovac i državni sekretar Mirković od početka znali da ta privatizacija lokalnih medija u Srbiji neće da da nikakve rezultate i da isključivo ima za cilj gašenje medija u unutrašnjosti. Sada bi ministar i državni sekretar da „operu ruke”, a nije im na pamet palo da se zapitaju zašto se 30 lokalnih samouprava nije izjasnilo o modelu privatizacije medija u njihovom vlasništvu. Valjda im to dovoljno govori šta Srbija misli o donetom setu medijskih zakona i rastakanju onoga što je decenijama stvarano.

Povodom ultimatuma Agencije za privatizaciju lokalnim samoupravama, oglasili su se Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS), dok su UNS i NUNS i ovoga puta ostali nemi za probleme svojih kolega, valjda zato što su prodali dušu đavolu.
U saoštenju PROUNS-a povodom ultimatuma Agencije za privatizaciju stoji:
– Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje prema tvrdnji državnog sekretara Saše Mirkovića od 19. marta na televiziji N1, sprovodi politiku Medijske koalicije, pokušava da prebaci odgovornost na lokalne samouprave za katastrofalne efekte seta medijskih zakona i gašenje velikog broja lokalnih i regionalnih medija. Ministarstvo kulture i informisanja kritikuje lokalne samouprave što nisu donele Odluku o modelu privatizacije i zahteva od njih da to učine do 1. aprila 2015. godine. Odbijanjem ultimativnih zahteva, lokalne samouprave s pravom brane svoje ustavno pravo regulisano članom 50. Ustava Srbije DA SVAKO MOŽE DA BUDE OSNIVAČ MEDIJA. Podsećamo da je Ustavni sud Srbije odlukom od 18. aprila 2012. godine u predmetu broj IUZ – 25/2011 odbacio inicijativu ANEM-a i odlučio da lokalne samouprave mogu da budu osnivači medija. Takođe, verujemo da i lokalne samouprave očekuju odluku Ustavnog suda Srbije o ustavnosti pojedinih članova seta novih medijskih zakona, a na inicijativu Sindikata novinara Srbije, Profesionalnog udruženja novinara Srbije, Koalicije zaposlenih u medijima i Kragujevačke inicijative. Nadamo se da lokalne samouprave neće podleći pritisku i da će postupati u skladu sa najvišim pravnim aktom Srbije i odlukama Ustavnog suda. Verujemo da će lokalne samouprave zahtevati da Ustavni sud što pre donese odluku o inicijativi našeg udruženja, kako bi se sprečilo gašenje medija i prebacivanje odgovornosti za to na lokalne samouprave, kaže se u saopštenju PROUNS-a.

13475804015486e921e9c2f076321949_extremePovodom ultimatuma Agencije za privatizaciju lokalnim samoupravama, oglasio se i Sindikat novinara Srbije sledećim saopštenjem:
– Sindikat novinara Srbije poziva ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca da ODMAH pokrene inicijativu za donošenje novog zakona o javnom informisanju koji će biti u skladu sa Ustavom Srbije i demokratskim standardima, umesto što preti gašenjem lokalnih medija, a odgovornost za to pokušava da prebaci na lokalne samouprave od kojih zahteva da se najkasnije do 1. aprila izjasne o modelu privatizacije medija čiji su osnivači. Set „reformskih” zakona oduzeo je gradovima i opštinama ustavno pravo (član 50 Ustava Srbije) da osnivaju medije, a tu mogućnost ostavio nacionalnim savetima. Kako će to izgledati u praksi vidimo u slučaju Bujanovca i Preševa. Nacionalni savet Albanaca doneo je odluku da osnuje radio televiziju na albanskom jeziku. U toj redakciji, čije će sedište biti u Bujanovcu neće biti Srba, a to što će ovo područje ostati bez informacija na srpskom jeziku posledica je, objašnjavaju, striktnog poštovanja zakona države Srbije. „Reformski” Zakon o javnom informisanju omogućio je „of-šor” kompanijama da budu vlasnici medija, čime je legalizovana netransparentnost vlasništva i moguićnost prekomerne koncentracije kapitala, što svakako nije evropski standard, iako Tasovac tvrdi suprotno. Ministar nije u pravu kada kaže da ga NIKO nije upozorio na pomenute činjenice. Predstavnici zaposlenih u medijima na brojnim skupovima su ukazivali da zakoni pripremani u nedemokratskoj proceduri ne mogu biti demokratski i da će, imajući u vidu iskustva prethodne privatizacije, dovesti do gašenja lokalnih medija, tajkunizacije i tabloidizacije medija, kao i da predložena rešenja ne nude transparentnost vlasništva, već da će pravi vlasnici i dalje ostati sakriveni. Budući da ministar nije pažljivo pratio javnu raspravu, savetujemo mu da prouči zvanične pisane primedbe koje su na predloženi set medijskih zakona dostavile medijske organizacije, ali i Agencija za borbu protiv korupcije. Sindikat novinara Srbije poziva sve lokalne samouprave da zatraže od Ustavnog suda HITNO izjašnjavanje o inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju, koji su tom sudu u septembru 2014. godine podneli SINOS i PROUNS. Dalekosežne pravne posledice primene Zakona o javnom informisanju, gašenje velikog broja medija i ugrožavanje javnog interesa može biti sprečeno samo i isključivo brzom odlukom Ustavnog suda Srbije, stoji u saopštenju SINOS-a.

Umesto da su čuli i uvažili upozorenje zaposlenih u medijima čiji su osnivači lokalne samouprave, Medijska koalicija, zastupajući interese krupnog kapitala i medijskih tajkuna, nije želela da vidi očigledne, dalekosežne posledice bezuslovne privatizacije medija. Ovo što se sada događa u Bujanovcu i Preševu, samo je vrh ledenog brega, matrica koja će se ponoviti u svim sredinama u kojima su Srbi manjinski narod. U ostalim sredinama, zahvaljujući reformskom zakonu koji su podržali članovi Medijske koalicije „tamo gde političari i njihova rodbina budu zainteresovani, umesto države u medijima, informisanje će biti u isključivom vlasništvu političkih stranaka. Tamo gde ne budu imali interes da kupe medije, Srbi će ostati manjina koja u sopstvenoj zemlji nema pravo da bude informisana na sopstvenom jeziku. Apelujemo na Ustavni sud Srbije i sve ostale institucije da spreče nesagledive posledice ovog neustavnog zakona, a samim tim i propast javnog interesa u Srbiji.
Za ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca i Sašu Mirkovića, državnog sekretara imamo prosto srpsko pitanje: ŠTA RADITE BRE!!!
Lj. Vujić

Prethodni tekstSUTRA SUVO I PROHLADNO
Sledeći tekstPOČELA KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime