PENZIONERI: U STRAZBURU TRAŽIMO DA NAM SE VRATI OTETO

0

Nakon što je Ustavni sud odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo je da će se obratiti Međunarodnom suda u Strazburu.

Komentarišuči odluku Ustavnog suda, potpredsednik Udruženja penzionera Srbije Mihajlo Radović je rekao da se od početka znalo šta če da se desi i da je Ustavni sud namerno ćutao kako bi prolongirao stvari. Kako je istakao, šeta koja će nastati po državu biće ogromna. On navodi da je oštećeno više od 700 hiljada penzionera i da je neprihvatljivo da se godinu dana čekalo.

„Bilo bi poštenije od strane vlade da je rekla da je ekonomska kriza, da predstoji bankrot i da svi zajedeno treba da podnesemo teret situacije, sve vlade su krive za teret koji je sada na građanima“, smatra Radović.

On smatra da je sporno to što se Ustavni sud „bavio stvarima koje nisu njegove“.

„Raspravljali su o stvarima koje nisu pravne, mnogi ekspreti, ombudmsan su rekli da smo u pravu. Sud nije smeo da se upušta u ustavnu ocenu situacije, pri čemu je zakonski sistem urušen. Neprihvatljiva je ocena ustavnog suda jer to je retorika vlade i ministra finasija. Predsednik vlade je morao da donese nešto intervento što se odnosi na sve, a ne samo na pojedine grupe ljudi“, kaže on.

Kaže da je nelogično to što se navodi da su mere privreme, a ne zna se do kada će biti na snazi.

„Zamislite da imate penziju 13 hiljada, a znate kakva je situacija u prodavnicama, a premijer nas ubeđuje da nam je bolje“, rekao je Radović.

Kako je naveo za ovakvu odluku krivi su PUPS i Savez penzionera koji su dali podršku Skupštini, a kako kaže, sada su se setili penzionera jer se bliže izbori i žele glasače. Radović navodi da će žalba Sudu u Strazburu biti podneta kada dobiju rešenje Ustavnog suda.

„Pozvaćemo se na ljudska prava jer smo dovedeni u poziciju da se jednima smanjuje, a drugima ne. Ono što je bitno je da je sud prihvatio da je penzija imovina, a mi smo naterani da idemo u Starzbur jer nijedan elemet prava nije regulisan. Hoćemo da udružimo penzionere i da dokažemo vladi da ne može da se ruši ustavni poredak i da zakon ne funkcioniše. Tražimo da nam se vrati oteto“, naglašava potpredsednik Udruženja penzionera Srbije.

N1

Prethodni tekstOLJA BEĆKOVIĆ: TVITERAŠI, ODGOVORNI STE ZA ĆUTANJE
Sledeći tekstJAGODINSKI STUDENTI, NJIH 700 U NOVEMBRU U BEČU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime