PARAĆIN: KOD IMENOVANJA DIREKTORA U ŠKOLAMA, DA BUDE KONSULTOVANA I LOKALNA SAMOUPRAVA

0

„Direktori OŠ „Đura Jakšić“ iz Paraćina i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Potočca kod Paraćina, dostavili su opštinskom veću obaveštenja u kojima su izrazili sumnju da pojedine aktivnosti jedne političke stranke, konkretno povereništva SNS u Paraćinu, mogu ukazivati na pokušaj kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u postupcima inspekcijskog nadzora koji je vršen u ovim školama, prenosi list „Danas“.

Vezano za gore navedene navode, postoji i sumnja da dolazi do zloupotrebe, jer se manipuliše smenom direktora i imenovanjem v. d. direktora u stranačke svrhe. Prema ovim informacijama, na sastancima pomenutog povereništva razmatra se mogućnost kako kroz pomenute postupke inspekcijskih nadzora razrešiti postojeće direktore, imenovati v. d. direktora na njihova mesta uz istovremeno vrbovanje potencijalnih kandidata.

Ove informacije dobile su potvrdu u četvrtak 29.03.2018. godine, kada je na lokalnom portalu za koji je poznato da ga uređuju aktivisti SNS iz Paraćina, objavljena informacija da će direktori biti smenjeni po izveštaju republičkog prosvetnog inspektora zbog navodne štete koju su pričinili školama. Iz ovog proizilazi da jeste tačno da je iz povereništva SNS u Paraćinu inicirana prijava Republičkoj prosvetnoj inspekciji, te da je tačno da se o smenama direktora i postavljenjima v. d. direktora razgovaralo u okviru partijskih struktura, ali da informacije kojima su raspolagali u povereništvu nisu potpune jer štete po škole nema.

Sve te aktivnosti upućuju ne samo na kršenje odredaba Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja već i na pokušaj „trgovine uticajem“ što je sankcionisano članom 366 Krivičnog zakonika.

Upravo iz ovih razloga dužni smo da obavestimo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da je opština svesna pokušaja da se stranački uticaj zloupotrebi, ali smatramo da će ministarstvo kao i do sada profesionalno i odgovorno vršiti svoje nadležnosti, te da svoj integritet neće urušiti time da v. d. direktora škola postavlja po odlukama odbora/povereništava stranaka na lokalu.

Smatramo i tražimo od ministarstva, da ukoliko i ima razloga da v. d. direktora škole bilo gde bude imenovan, bude konsultovana lokalna samouprava kao i školski odbor konkretne škole, budući da ćemo kao predstavnici zajednice u kojoj škola funkcioniše dati zakonit i kvalitativno društveno opšte prihvaćen predlog.

Otvoreno pitamo, na osnovu kojih informacija, ako ne uz konsultovanje lokalne samouprave, kolektiva, Saveta roditelja, bi ministar mogao da zaključi ko je najadekvatniji kandidat i kada bi došlo do opravdane smene direktora (što ovde nije slučaj i za šta razlozi ne postoje).

Potpuno otvoreno se nadamo da je samo slučajnost što se ovakve aktivnosti dešavaju u jednoj od šest lokalnih samouprava u Srbiji koje su opozicione u odnosu na republičku vlast.

Upravo zbog toga, ovo je nedvosmislena prilika za ministarstvo da na ovom našem slučaju u Paraćinu, pokaže da ovo nije mehanizam za uvođenje partijskih škola u Srbiji“, navodi se u pismu Opštinske uprave Paraćin Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime