DRAGOSLAV KOSMAJAC OSLOBOĐEN OPTUŽBI

0

Sudsko veće Višeg suda u Beogradu bilo je jednoglasno – usled nedostatka dokaza – Dragoslav Kosmajac, kao i dvojica geodeta optužena sa njim, prvostepenom presudom oslobađaju se optužbi.

Kosmajac je optužen da je podstrekivao dvojicu geodeta na zloupotrebu službenog položaja, koji su, prema navodima optužnice, upisali njega kao vlasnika parcele od 7,5 ari u Malom Mokrom Lugu čime je, kako je navedeno, država oštećena za oko 95.000 evra.

U svojoj odbrani, Kosmajac je tvrdio da nije kriv i da je zemljište legalno kupio.

Do preokreta na suđenju došlo je nakon saslušanja veštaka koji su potvrdili da zemlja za koju se tereti Kosmajac nikada nije bila u vlasništvu države.

Kosmajac je presudu saslušao u prisustvu advokata, članova porodice i telohranitelja, a novinarima koji su pokušali da ga zaustave, u prolazu je rekao da nema komentar na presudu.

Branilac Dragoslava Kosmajca očekuje da, ukoliko Tužilaštvo uloži žalbu, i drugostepena presuda bude oslobađajuća.

„Poražavajuće je što smo došli u fazu da se presuđuje bez i jednog dokaza za ove četiri godine, ohrabrujuće je to što postoji sud kao poslednja brana, potpuno neosnovan progon bez i jednog dokaza za četiri godine“, izjavio jenjegov branilac Đorđe Simić.

Podsetimo, Kosmajac je javnosti postao poznat nakon što ga je tada premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine, označio kao najvećeg narko-bosa.

„Svi se plaše ime da mu izgovore, da li ste videli da se nikada u novinama nije pojavio. Ja kažem udarite na Kosmajca“, rekao je Vučić tada.

U novembru 2014. Kosmajac je uhapšen, ali zbog utaje poreza.

Iz višemesečnog pritvora je izašao nakon što je platio jemstvo od 200.000 evra – pušten je da se brani sa slobode, dok mu je sud zaplenio imovinu.

Nastavio je da živi u porodičnoj kući i da svakog meseca za to državi plaća kiriju od oko dve hiljade evra.

Pošto je oslobođen optužbi, osim imovine, Kosmajcu bi trebalo da budu vraćene i sve kirije.

Za poslednje 3,5 godine protiv Kosmajca je podneto pet krivičnih prijava i dve optužnice, u svim predmetima je oslobođen, iako od strane izvršne vlasti označen kao jedan od najvećih narkodilera, nikada nije hapšen zbog droge, niti mu se zbog toga sudilo.

N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime