PALMA : VERUJEMO BORISOVU I OČEKUJEMO PODRŠKU BUGARSKE

0

Potpredsednik Narodne Skupštine Republike Bugarske Emil Marinov Hristov primio je u Sofiji predsednika Jedinstvene Srbije i šefa poslaničke grupe Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije Dragana Markovića Palmu.

U Narodnoj Skupštini Republike Bugarske u Sofiji, danas je potpredsednik bugarskog Sobranja Emil Marinov Hristov primio predsednika Jedinstvene Srbije i šefa poslaničke grupe Jedinstvene Srbije u srpskom parlamentu Dragana Markovića Palmu. Hristov i Marković razgovarali su o političkim i ekonomskim temama.

„Mi očekujemo da će na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, koji će se 17. maja održati u Sofiji, Bugarska podržati Srbiju i da će konačno pravda biti kriterijum za ulazak u Evropsku uniju, a ne sila. I da ne bude pravda većina glasova, jer je to do sada bila nepravda za Srbiju. Nijedna zemlja koja je postala član EU nije imala obaveze kao Srbija i još nam traže da se odreknemo dela nešeg teritorija. Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavinost Kosova“ rekao je Marković svom domaćinu u Sofiji.

„Mi verujemo premijeru Borisovu i očekujemo vašu podršku. Siguran sam da Srbija čuva mir i stabilnost na Balkanu, uz veliku podršku Bugarske. Ono što je za nas i za vas veoma važno je da južni, ruski ili turski tok i nije bitno kako se zove, počne da radi da gas prolazi i kroz Bugarsku i kroz Srbiju i da obe zemlje i naši narodi imaju koristi od toga“ , poručio je Dragan Marković Palma potpredsedniku parlamenta Bugarske i naglasio da pršlogodišnja razmena između dve zemlje od 600 000 000evra treba da bude veća.

HRISTOV : BUGARSKA JE TVRDO STALA NA STRANU SRBIJE

„Naše dve zemlje imaju istoriju koja je mnogo puta pročitana. Ali to je istorija. Važno je da imamo budućnost. Budućnost ne pripada onima koji se dele, posebno ovde na Balkanu. Budućnost je kada radimo zajedno, kao bliski narodi  i zbog toga je Bugarska tvrdo stala na stranu Srbije. Mi se prema vama odnosimo sa poštovanjem i imate našu podršku da budemo zajedno u srcu Evrope. Premijer Borisov i cela naša vlada su veliki prijatelji Srbije i želimo vam da uspete u onome što želite“ rekao je Hristov.

U poseti Bugarskoj nalazi se delegacija grada Jagodine, koja je bila u uzvratnoj poseti bugarskoj opštini Kovačevci, koja se nalazi u Perničkoj oblasti. Šef jagodinske delegacije Dragan Marković Palma rekao je prilikom obilaska farme krava da su neke poljoprivredne subvencije veće u Srbiji nego u Bugarskoj, članici Evropske unije, ali da su generalno uslovi za agrar otprilke podjednaki.

Marković je opštini Kovačevci ponudio nekoliko životinja iz jagodinskog Zoološkog vrta da se i u ovoj opštini u Bugarskoj izgradi Zoo park. „To će biti prvi put da jedan grad iz zemlje koja nije članica Evropske unije, pomaže jednoj opštini iz zemlje koja jeste članica evropske unije“ rekao je Marković. Njegov domaćin, predsednik opštine Kovačevci, Vasil Stanimirov, rekao je da bugarski gradonačelnici mogu samo da sanjaju razvoj kakav ima Jagodina, koju je nedavno posetio.

Marković je u Kovačevcima razgovarao i sa predsednikom Bugarsko – srpskog prijateljstva u Skupštini Bugarske, Stanislavom Vladimirovim.

Poljoprivrednici koji su bili u jagodinskoj delegaciji istakli su da su u Srbiji bolji uslovi za stočarstvo nego u Bugarskoj.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime