PALMA: DO KRAJA GODINE 5 NOVIH FABRIKA U JAGODINI

0

U Skupštini grada Jagodine danas je održana konferencija za novinare na kojoj su direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma predstavili rezultate privrede Jagodine i Pomoravskog okruga u 2019. godini.

„Želim da se zahvalim jagodinskim privrednicima koji zapošljavaju veliki broj radnika i proširuju svoje kapacitete, a posebno želim da se zahvalim stranim investitorima, koji su izabrali Jagodinu da otvore svoje fabrike, gde su došli sa ogromnim svetskim tržištem. To su fabrike koji izvoze i u 30 zemalja sveta. Fabrika za prozivodnju kuhinja „Mobil Turi“ 99 posto kuhinja proizvedenih u Jagodini izvozi u Italiju. Oni sada proširuju svoje kapacitete i zaposliće još 50 radnika. Fabrika „Vibak“ trenutno zapošljava 300 radnika i takođe proširuje kapacitete. Želim da se zahvalim prvoj stranoj fabrici u Jagodni „Andrea konfekcioni“ kao i „Aunde“. Oni su dali veliki doprinos trgovinskom suficitu Jagodine“, rekao je Marković. „Imamo dve industrijske zone u Jagodini. Kupićemo još 5 hektara zemlje od poljoprivrednih proizvođača i tu zemlju ćemo ponuditi investitorima. Do kraja godine u Jagodini će biti 5 novih fabrika, od kojih će 4 već početi da rade tokom 2020. godine, a  jedna, koja će biti najveća završiće svoje pogone 2021. godine. Želim da se zahvalim ljudima koji vode Srbiju, ali političari u Srbiji, posebno oni na lokalu nisu iskoristili ni 2 posto međunarodne popularnosti Srbije. Ne treba samo da zovu Beograd, već i da sami nešto urade. I šta sad mi treba da kažemo, kao nekada jedan vojvođanski političar, imamo 10 i po mliona evra suficit i „čije su naše pare“. Ne.  Svi gradovi i opštine treba da se potrude da imaju suficit i svi zajedno treba da punimo budžet i državni i lokalni. Takođe se zahvaljujem i koalicionim parrtnerima u gadu Jagodini, SPS – u i Srpskoj naprednoj stranci, jer sve odluke donosimo jednoglasno u interesu naših građana. I u narednomn periodu ćemo nastaviti da dovodimo investitore, zapošljavamo ljude, kako bi smanjili odlazak naših građana u inostranstvo“, rekao je Marković.

LUČIĆ : JAGODINA IMA UBEDLJIVO NAJVEĆI TRGOVINSKI SUFICIT U POMORAVSKOM OKRUGU

„Privreda Pomoravskog okruga ostvarila je spoljnotrgovinsku razmenu u 2019. godini u iznosu od 414. 437. 000 evra i izvoz nešto veći od 211 miliona evra. Ukupan suficit privrede Pomoravskog okruga u prošloj godini je 9.200.000 evra. Ubedljvo najbolji rezultat ostvarila je privreda Jagodine čiji suficit iznosi 10.500.000 evra, a najlošiji rezultat ostvarila je privreda opštine Paraćin, koja je u deficitu sa 14.152.000 evra“, izjavio je direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja sa sedištem u Kragujevcu, Predrag Lučić. „Učešće privrede grada Jagodine u suficitu Pomoravskog okruga je 55,4 posto. Ukupna spoljnotrgovinska razmena grada Jagodine je 224.000.000 evra, od čega je izvoz 117.000.000. evra. Zemlej u koje privreda Jagodine najviše izvozila u Italija, Rumunija, Nemačka, Rusija i Hrvatska. Od 2011. godine do danas izvoz privrede Jagodine je dupliran. 70 posto tog izvoza čine italijanske korporacije koje proizvode u Jagodini, a to su Vibak, Andrea konfekcioni, Grupa Turi kućine i Aunde. Od domaćih prozvođača na čelu je fabrika nameštaja „JELA“. Zahvaljujem se gradu Jagodini i gospodinu Markoviću na podršci privredi i čestitam menadžmentu kompanija koje su ostvarle odlične rezultate. Privreda Jagodina ide uzlaznom putanjom zahvaljujući i radu lokalne samouprave koja je ostvarila brojne privredne i političke kontakte u svetu“, rekao je Lućić. Konferenciji za novinare u Skupštini grada Jagodine, prisiustvovali su i predsednik SPS u Jagodini i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, predsednik SNS i šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Jagodine, Nikola Radosavljević i gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime