Pacijenti ZC Zaječar kažu da sami kupuju kanile, jod, zavoje pošto toga u bolnici nema

0

Pacijenti Zdravstvenog centra (ZC) u Zaječaru primorani su da finansiraju sopstveno lečenje i sami kupuju kanile, jod, zavoje i ostale medicinske potrepštine, pošto toga u bolnici nema, piše Danas.

Kako je medijima rekao direktor ZC u Zaječaru, Miroslav Stojanović, RFZO snosi odgovornost za nedostak sanitetskog i drugog materijala za lečenje. Tim povodom reagovao je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) koji navodi da je „RFZO sve svoje obaveze prema ZC Zaječar, kao i prema ostalim zdravstvenim ustanovama sa kojima je u ugovornom odnosu, ispunio na vreme i u skladu sa zakonom. U tom smislu, RFZO je, na sednici Upravnog odbora 25. novembra, ZC Zaječar obezbedio dodatna sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, kao i povećanje sredstava za ishranu, energente, dijalizu i citostatike sa liste lekova”.

„Veoma je loše stanje u zdravstvenom sistemu grada, a prethodnih dana  javnost je sa puno pažnje ispratila izjavu dr Miroslava Stojanovića direktora Zdravstvenog centra Zaječar, bivšeg pripadnika SRS-a, a danas funkcionera Srpske napredne stranke. On je okrivio Republički fond za zdravstveno osiguranje  (RFZO) za nedovoljno sredstava za nabavke medicinskog potrošnog materijala i sve češće prakse da su pacijenti primorani da ga kupuju – čak i špriceve i kanile. Demanti koji je ubrzo stigao od strane odgovornih u RFZO-u, a kojim je direktor Zdrvastvenog centra optužen da iznosi neistine bio je dodatna kap u moru ljutnje sugrađana. Ovaj naprednjački ping-pong na relaciji visokih funkcionera iste stranke, predstavlja pokušaj prikrivanja činjenice o nesposobnim, bahatim i korumpiranim kadrovima, koji  nisu u stanju da rukovode bilo čime, a kamoli zdravstvenim sistemom“ navode u SSP Zaječar.
 
Ova stranka ukazuje da „razbacivanje i nenamensko trošenje sredstava uz nesposoban menadžment, već duži vremenski period ugrožava funkcionisanje Zdravstvenog centra Zaječar“.

„Sporni tenderi, sumnjiva „vaučer“ službena putovanja i edukacije zaposlenih, letovanja na račun veletrgovina lekovima, raskalašne proslave, samo su deo naše stvarnosti. U isto vreme Apotekarska ustanova Zaječar je preko svoje direktorke i bivše narodne poslanice SNS Dragane Branković Minčić, najavila moguću privatizaciju Ova Ustanova već duži vremenski period je na udaru nezajažljivih zaječarskih tajkuna koji žele da je preuzmu.
Godinu dana Stranka slobode i pravde (SSP) ukazuje na činjenicu da neko svesno sabotira poslovanje AU Zaječar, a godišnji revizorski izveštaj se ni posle godinu i po dana nije pojavio na sednici Skupštine Grada, iako je to zakonska obaveza. Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Zaječaru insistira na odgovoru ko je i za čiji račun napravio zalihe u vrednosti od 260 000 000,00 dinara, što predstavlja gotovo polugodišnju potrošnju lekova i koje su veletrgovine učestvovale u tim isporukama?Tražimo od nadležnih organa da hitno, dok ne bude kasno, uđu u Apotekarsku ustanovu Zaječar i ispitaju kompletno njeno poslovanje“ navode u SSP.

 

Foto Zdravstveni centar Zaječar

 

Prethodni tekstRudari prekidaju štrajk
Sledeći tekstNa svojoj parceli skladištio više od tri tone opasnog otpada

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime