Rudari prekidaju štrajk

0

Rudari kompleksa Resavica postigli su dogovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije, pa se štrajk obustavlja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 22. decembra.

Oko 3.600 radnika u devet rudnika državnog preduzeća Resavica štrajkovalo je četiri dana – 19. decembra je prekinuta proizvodnja uglja. Tražili su veće plate i da se izmiri dug najvećeg rudnika „Soko“, kako bi se on ponovo otvorio i počeo proizvodnju.

„Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo finansija dogovorili su na sastanku sa sindikatima javnog preduzeća Resavica da se obustavi štrajk u tom preduzeću i postigli saglasnost u vezi sa zahtevima sindikata“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike 22. decembra.

Da su zahtevi radnika ispunjeni za RSE je potvrdio i vođa štrajkača Nebojša Milenković.

Pregovori sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije oko poboljšanja uslova rada trajali su nekoliko sedmica. Kako je saopštilo Ministarstvo, „ocenjeno je da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o nastavku rešavanja problema u preduzeću“. 

„Dogovorena je dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika Soko, kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću zaposlenih, kao prvog preduslova“, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da će se dijalog oko pronalaska održivih rešenja za probleme u javnom preduzeću Resavica nastaviti, „koji bi vodili ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara“.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime