OPREZ ZBOG POLEDICE, GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA

0

Na graničnom prelazu Batrovci prilikom ulaska u Republiku Srbiju, zadržavanje za vozila je 12 časova, dok se na graničnom prelazu Šid čeka sedam sati.

Za autobuse na graničnom prelazu Horgoš zadržavanje je 90 minuta, saopštio je MUP. Na ostalim graničnim prelazima nema većih zadržavanja, navodi se u saopštenju. Međutim, u slučaju promene i dužih zadržavanja, iz AMS S-a savetuju korišćenje drugih graničnih prelaza.

Radno vreme manjih graničnih prelaza kao što su Bački Vinogradi, Đala, Bajmok i Horgoš II je od 07.00 do 19.00 sati, dok GP Bački Breg radi 24 sata.

Iz pravca Hrvatske se savetuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza kao što su Bačka Palanka, Sot, Ljuba, Neštin ili Bogojevo.

Na prelazima sa Crnom Gorom, Makedonijom i Bugarskom saobraćaj je pojačan, ali zadržavanja nisu duža od pola sata.

Za danas meteorolozi najavljuju padavine u toku dana u vidu kiše, a u višim planinskim predelima i sneg, pa Auto-moto savez (AMS S) upozorava vozače i podseća da mokri ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila i smanjuju njegovu stabilnost.

Poledica je vrlo čest uzrok izletanja sa kolovoza i gubljenja kontrole nad vozilom, a može se očekivati zbog vlažnih kolovoza i niskih jutarnjih i večernjih temperatura.

Svi prilazi zimskim turističkim centrima su trenutno prohodni, a upotreba zimske opreme obavezna.

Prema podacima javnog preduzeća „Putevi Srbije“, na prilazima planinama važi zabrana za kamione s prikolicom i za šlepere. Zabrana važi na prilazu Kopaoniku iz pravca Brzeća kao i planini Goč. Zabrana važi i na deonici Jošanička Banja – Grčak.

Saobraćaj je obustavljen u mestima Zavlake i Krupanj, kao i na deonicama Ub-Koceljeva i Pričević-Pecka, ali i na Starom Obrenovačkom putu, a kao alternativni pravac predložen je Novi Obrenovački put.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku, podseća se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime