U ZAVIČAJNOM MUZEJU IZLOŽBA SLIKA DRAGOSLAVA MARKOVIĆA

0

U Zavičajnom muzeju u Jagodini u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova biće otvorena retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih jagodinskih likovnih umetnika Dragoslava Markovića (1946-2013). Na izložbi je predstavljen celokupan opus ovog umetnika, počev od najranijih crteža iz sedamdesetih godina prošlog veka, preko skulpture i kolaža do reljefa i slika izrađenih različitim tehnikama. Publici će biti predstavljen i Markovićev rad u domenu javne skulpture i pozorišne scenografije. Autor izložbe je Jasmina Trajkov, istoričar umetnosti, viši kustos Zavičajnog muzeja.
Dragoslav Marković je rođen u Izbenici kod Varvarina 1946. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji primenjene umetnosti u Beogradu u klasi za skulpturu u prostoru i arhitekturi. Radio je kao profesor likovne kulture najpre u Gimnaziji u Varvarinu, a potom u Obrazovnom centru „Veljko Vlahović“ u Jagodini i jagodinskoj Gimnaziji. Paralelno sa pedagoškim radom, Marković se već nakon završetka studija aktivno uključio u likovni život ondašnjeg Svetozareva. Izlagao je na svim izložbama Kluba likovnih umetnika Svetozareva, odnosno Jagodine, kao i nešto kasnije osnovanog udruženja Likovnih umetnika Jagodina (LUJ), a takođe i na drugim značajnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao što je Oktobarski salon likovnih i primenjenih umetnosti u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.
Na retrospektivnoj izložbi u Zavičajnom muzeju izloženo je blizu sto radova Dragoslava Markovića i to u najvećoj meri iz vlasništva porodice Marković, a zatim i iz fonda Zavičajnog muzeja, kao i iz privatnog vlasništva. Izložbu prati i katalog u kome je analizirano stvaralaštvo ovog umetnika, ali i predstavljena istorija likovnog života u Jagodini u kojoj je ime Dragoslava Markovića bilo i ostalo nezaobilazni činilac.

Prethodni tekstPRIKUPLJANJE POTPISA „POTPIŠI I PODRŽI DOŽIVOTNU KAZNU ZA UBICE DECE“ I U JAGODINI
Sledeći tekstDR MAJA JEVĐEVIĆ SAMA SEBI RADI ESTETSKE PROCEDURE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime