Od početka 2023. godine najmanje 27 žena ubio je partner, otac ili brat

0

Od početka 2023. godine najmanje 27 žena ubio je partner, otac ili brat, prenosi RTS. Najveći broj femicida dešava se na mestu koje bi trebalo da bude najbezbednije – u domu. Kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja „16 dana aktivizma“ će do 10. decembra različitim aktivnostima ukazivati na ovu alarmantnu situaciju.
Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da postoji nepoverenje u institucije i da bi fokus trebalo da bude ne zaštiti žrtve. Bojana Otović Pjanović iz MUP-a poručuje da žrtve ne bi trebalo da se osvrću na pogrešne primere rada institucija u praksi, već da po svaku cenu prijave nasilje.

Vanja Macanović kaže da se Autonomnom ženskom centruu (AŽC) često obrate žene koje u institucijama nisu naišle na adekvatan odgovor.“Kada prijavite nasilje, a dobijete povratnu informaciju u kojoj vam kažu da niste žrtva nasilja, i da vam treba dosta dokaza, to obeshrabruje žene da prijave nasilje. Zabrinjava da, od ukupnog broja žena koje su stradale, samo je u četiri slučaja i ranije bilo prijavljeno nasilje, a kada se posle čitaju novinski članci, onda se vidi da su svi u okolini znali za nasilje“, ističe Macanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je saopštila, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, da je od početka 2023. godine u Srbiji ubijeno 27 žena.

Navela je i da je u prethodnih 10 godina u slučajevima nasilja nad ženama na teritoriji Srbije stradalo više od 300 žena.

„Donošenjem propisa, pokazali smo spremnost da se uhvatimo ukoštac sa ovim problemom, ali jednom doneti zakonski okviri, strategije i protokoli nisu dovoljni. Pravo mora da prati život efikasnim odgovorima na počinjeno nasilje i na nove izazove i okolnosti“, istakla je Janković.

Prethodni tekstDojava o bombama u objektima RTS-a
Sledeći tekstZa starije od 65 godina – besplatna novogodišnja zabava

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime