OD 1.JANUARA BESPLATAN POROĐAJ UZ EPIDURALNU ANESTEZIJU

0

Od prvog januara porođaj uz epiduralnu anesteziju biće besplatan za sve porodilje u svim porodilištima u Srbiji.

 

Do sada je bila praksa da se u nekim porodilištima žene bezbolno porađaju samo ako su unapred platile epiduralnu anesteziju. Cene su bile visoke i različite, mada ima i porodilišta gde je ta usluga odavno besplatna.

Odluku da tako bude u svim zdravstvenim ustanovama jednoglasno je donela republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo.

„U Evropi i svetu epidural se koristi u sve većem procentu porođaja. I kod nas se koristi iz medicinskih razloga. Neophodno je da postane standardna usluga koja neće ići na račun osiguranika, već Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“, kaže direktor Ginekološko-akušerske klinike KCS prof. dr Aleksandar Stefanović.

Istakao je da je ministar zdravlja usvojio tu odluku i najavio da se od prvog januara ova usluga neće naplaćivati pacijentu. Bezbolni porođaj uz epiduralnu anesteziju davaće se onim ženama koje to žele i nemaju kontraindikacije.

Prednosti porođaja uz epiduralnu anesteziju su velike. „Epiduralni porođaj je benefit za majku zato što ništa ne boli, za akušere zato što porođaj kraće traje i mnogo je lakše, nemate davanja drugih lekova, i treća stvar – za bebu je dobro zbog trajanja porođaja“, kaže doktorka Snežana Rakić, direktorka GAK Narodnog fronta.

Epiduralna anestezija neće se davati ženama kod kojih je porođaj počeo, zatim kod onih koje imaju problema s kičmom, probleme sa koagulacijom ili neku sistemsku bolest.

rts

Prethodni tekstAKO KREĆETE NA PUT, POGLEDAJTE KOJI PRAVCI SU PROHODNI
Sledeći tekstVUČIĆ ŠOKIRAN PONAŠANJEM GAŠIĆA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime