NOVO U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE – OTVORENA IZLOŽBA SVET RIBA

0

Sinoć je svečano otvorena prva gostujuća izložba u Prirodnjačkom centru Srbije – „SVET RIBA“. Ova izložba se realizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem iz Beograda i do sada nije viđena u Srbiji na ovakav način. Postavka je urađena na spratu Prirodnjačkog centra i ovde će biti izložena sve do 18. januara 2016. godine, do kada će i svi posetioci moći da je vide.
Kroz Prirodnjački centar Srbije do sada je prošlo više od 30.000 posetilaca, a ovom gostujućom izložbom najavljuje se bogat i raznovrstan program sa brojnim novitetima sledeće godine. Izložbu su otvorili predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd Slavko Spasić.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović najavio je da će svi odlični đaci iz Svilajnca dobiti besplatne karte za Prirodnjački centar, kako bi mogli da vide ovu izložbu:
„Posao Prirodnjačkog centra Srbije jeste da motiviše učenike i mlade na učenje i nauku, i naravno, najbolje da budu još bolji. Ovo je prva gostujuća izložba i prva na spratu objekta Prirodnjačkog centra koji nam ostaje da popunimo postavkama i mi smo uputili dopis nadležnom ministarstvu za odobravanje sredstva za te izložbe i nadamo se pozitivnom odgovoru“.

svet riba 2
Iz Prirodnjačkog muzeja Beograd kažu da je ovo nastavak odlične saradnje ove institucije sa Prirodnjačkim centrom Srbije u Svilajncu i da će oni i dalje biti stručna i edukativna podrška:
„Ovakav centar je primer kako se promoviše prirodna kulturna baština i naše zemlje, ali i sveta. Sada je došlo vreme da zavirimo i u dubine mora, što nam nudi ova izložba SVET RIBA, koja sadrži ekskluzivne i retke eksponate, sve iz južnog Jadrana. Možete videti i ajkule koje žive u Jadranu i osetiti koliko je svet riba bogat i raznovrsan“ – objasnio je direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd Slavko Spasić.
Inače,izložba „Svet riba“obuhvata 59 preparata riba, komercijalnih i retkih vrsta, ulovljenih u južnom Jadranu. Klasičnim konceptom izlaganja, kroz dve tematske celine, predstavljena je raznovrstnost riba južnog Jadrana i to hraskvičavih riba ajkula i raža, kao i košljoriba.
Od 29 vrsta ajkula, koliko ih živi u južnom Jadranu, na izložbi je predstavljeno skoro polovina vrsta. Izložene su pridnenesvet riba 1 vrste, morske mačke, ajkula prasac, kao i kostelj, modrulj, glušac, brojne vrste koje spadaju u manje ajkule (tokom života najviše narstu do 1.5 m) kao i velike ajkule lisice i volonja, koje tokom života mogu da dostignu dužine i do 5 m. Ove krupne ajkule imaju karakterističnu hidrodinamičnu formu okretnih i brzih grabljivica, spretno love drugu ribu .

Iako je strah nejčešće osećanje koje nam izaziva spomen ajkula izložba vodi posetioce u sasvim drugom pravcu, predstavljajući ove vrste kao savršenstvo prirode, čiji sklad oblika i proporcija u potpunosti ispunjava njihov zadatak opstanka na vrhu lanca ishrane kao najvećih predatora u moru. Predstavlja ih i kao brižne majke koje rađaju žive mladunce, a izgled izloženih ajkula, zedepastog tela, ili čak hidrodinamičnih formi sa malim ustima bez zuba govori o tome da većina njih nije opasna po čoveka, o čemu svedoči i činjenica da nikada nije zabeležen napad na čoveka ni jedne izložene vrste.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime